ОСТАННІ НОВИНИ

Українське лікарське товариство відзначило свій 100-літній ювілей

Львівський портал

|

Сьогодні, 1 жовтня, у приміщенні  Львівського театру опери та балету відбулися урочистості до 100-річчя Українського лікарського товариства та відкриття ХІІІ Конгресу Світової федерації Українських лікарських товариств, який триватиме впродовж трьох днів.

Ідею створення Ук­раїнського лікарського товариства було висунуто ще в 1903 році докторами Олек­сандром Козакевичем з Коломиї та Рома­ном Дориком зі Львова. Орга­ні­зація мала на меті захи­щати права та інтереси українських ліка­рів, допомагати у працевлаштуванні, підвищувати їх фаховий рівень, сприяти ознайом­лен­ню із закордонними медичними нови­нами.

Днем народження товариства є 1 жовтня 1910 року, коли у Льво­ві відбулися перші загальні збори Укра­їнського лікарського товариства. На них зголосилися 63 лікарі, які прибули з усіх куточків Галичини і Буковини. Першим головою УЛТ був д-р Євген Озаркевич – директор «На­род­ної лічниці». 

«Українське лікарське товариство пильнувало не лише здоров’я, а й лікувало душу» – наголосив голова УЛТ у Львові Федоренко Сергій.

На думку академіка АМН України Л. А. Пиріг, саме почуття патріотизму, любов до власної держави мови об’єднувало українських медиків.

У вересні 1939 року ра­дянсь­кою владою діяльність товариства ук­раїнських лікарів було припинено. Лише 28 квітня 1990 року діяльність УЛТ у Львові знову було відновлено.

На посаду першого голови в 1990 році Українського лікарського то­вариства у Львові було обрано професора Олександра Кіцера.

На сьо­годні УЛТ у Львові налічує понад 1000 осіб, які працюють у 40 осередках. До членства в това­рист­ві щораз ширше залучається мо­лодь, що звісно не можне не тішити. УЛТ у Львові Бере активну участь у вдосконаленні системи підви­щення кваліфікаційного рівня лікарів.

«Потрібно прийняти закон, який би захищав  пацієнта, а особливо – межика.» – каже член-корреспондент Національної Академії медичних наук України Микола Поліщук. На його думку, захистити лікарів може лише лікарське самоврядування.

Участь у ХІІІ конгресі Світової федерації Українських лікарських товариств взяли не лише учені-медики з України, а й представники крайових організацій Світової федерації Українських лікарських товариств.

На сьогоднішній день крайові організації СФУЛТ існують в Австралії, Австрії, Болгарії, Великобританії, Німеччині, Польщі, Росії, Словаччині, США, Україні, Чехії.

До 100-літнього юві­лею НБУ випустив ювілейну монету. Також відбулося погашення та введення в оббіг поштового маркованого конверту видано.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *