ОСТАННІ НОВИНИ

Історики розповіли, як КГБ збирав документи про УПА

Львівський портал

|

Зібрані чекістами документи сьогодні є майже головним джерелом історії УПА. Такі висновки зробив науковець Володимир В’ятрович у своїй статті ««Пам’ятник ворогу, або як КГБ писав історію УПА». Про це повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху.
Історик переконаний, що вільний доступ до архівів та інформації про УПА говорить про великий розмах діяльності цього руху, його протистояння радянському тоталітаризму. Це побачили і керівники КГБ СРСР, які доручили зібрати матеріали про ОУН-УПА, а потім їх засекретили. 

Володимир Вятрович стверджує, що активність  українців за кордоном перешкодила радянській владі повністю замовчати діяльність руху. Тому КГБ вирішив для власної «слави» зібрати конфісковані в УПА матеріали, а також свої про переслідування діячів визвольного руху. Але навіть подача документів про масштаб боротьби з УПА як «сторінок слави чекістів» свідчила про завзятість українського визвольного руху. Тому радянська влада знову вдалась до замовчування.

«Проте радянський тоталітаризм не зміг замовчати і спотворити діяльність визвольного руху. Про це варто пам’ятати всім нинішнім чиновникам, хто намагається закрити архіви, викреслити із підручників факти про УПА чи знову звинуватити їх у «злочинах проти тоталітарного режиму», — додав історик Володимир В’ятрович. Науковець порівнює спроби Табачника викреслити з підручників історію УПА чи Хорошковського закрити архіви із неуспішним замовчуванням в радянські часи.

Загалом колекція матеріалів, укладена КГБ, сьогодні складається з 242 томів. Крім документів, є кілька тисяч фотографій, добірка графічних робіт відомого повстанського художника Ніла Хасевича, негативи фотографій, колекція фіктивних і справжніх печаток різних органів влади, зібраних підпільниками, типографські шрифти, що використовувалися в підпільних друкарнях.

Більшість із цих матеріалів можна побачити в інформаційно-довідкових залах СБУ (відкритому електронному архіві), у Києво-Могилянській академії, Львівському національному університеті імені Івана Франка, Центрі досліджень визвольного руху. Також оригінали цих документів мають бути доступними у читальному залі Архіву СБУ.

Але, на жаль, частину цінних матеріалів все ж таки ліквідовано. За наказом № 00150 1990 року знищено оперативно-розшукові справи «Берлога» на Провід ОУН в Україні (з понад 30 томів залишилося лише 8) та на Романа Шухевича (із 13 томів залишився лише 1).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *