ОСТАННІ НОВИНИ

Ціни на продукти харчування на львівських ринках завищені

Львівський портал

|

На ринках Львівщини Державною інспекцією з контролю за цінами у Львівській області зафіксовані завищені ціни на соціально важливі продукти харчування. Перевірка щодо несанкціонованого встановлення цін на продукти харчування першої необхідності на Привокзальному ринку міста Львова проводилася за дорученням голови Львівської ОДА Василя Горбаля. Після перевірки будуть застосовані штрафні санкції до тих підприємців, які допустили адміністративне правопорушення, повідомляє прес-служба ЛОДА.

У перевірці взяли участь заступник голови Львівської ОДА Геннадій Дмитренко, начальник Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Любов Висоцька.

«Спостерігається коливання цін на ринках Львівщини, яке є ситуаційним. Ціни на ринку не відповідають реаліям, які є на сьогоднішній день. Тобто, вони значно завищені. Це є ненормальні речі, тому ця ситуація є на постійному контролі в органів влади, щоб не відбулося штучне підвищення цін», – зауважив Геннадій Дмитренко.

Він повідомив, що Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області встановлює рекомендовані ціни на соціальні продукти харчування: хліб, цукор, борошно, олію соняшникову, молочні продукти. «Постійний контроль буде створювати дисципліну торговельної націнки. До суб’єктів роздрібної торгівлі, які завищують ціну на продукти харчування, будуть складатись відповідні приписи і виставлятимуться штрафні санкції», – додав заступник голови Львівської ОДА.

Любов Висоцька розповіла про процес формування цін на ринку: «Вони формуються в залежності від ціни виробника. Продавці на Привокзальному ринку не мають декларації, яка є обов’язковим супроводжуючий документом. Він повинен йти паралельно на регульовану групу товарів від виробника до кінцевого реалізатора. Тобто, виробник, визначаючи свою опто-відпускну ціну на реалізований товар, повинен зазначити її в декларації, яка має бути в кінцевого продавця. Ми маємо прослідкувати, яка ціна від виробника до кінцевого споживача, і  торгівельна націнка не повинна перевищувати 15%».

За словами начальник Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області, зловживають цінами найбільше ті суб’єкти господарювання, які реалізують товар в оптових мережах. «Є велика кількість посередників на шляху просування товару від виробника чи сільгоспвиробника до кінцевого споживача. Виробник не подає товар на пряму в роздрібну мережу. Завжди є оптова фірма, дистриб’ютори. Згідно доручення Уряду, в обов’язковому порядку потрібно закцентувати увагу контрольних наглядових органів державної виконавчої влади на оптову ціну. Тобто, на ціну посередника, де є найбільше зловживань», – додала вона.

Нагадаємо, що Львівська ОДА підписала низку меморандумів з підприємцями Львівщини про співпрацю: з виробниками, фасувальниками, оптовими постачальниками цукру та підприємствами роздрібної торгівлі, суб’єктами аптечних закладів, виробниками борошна, хліба та молокопродуктів.

У щотижневому режимі у районних центрах та містах обласного підпорядкування Львівської області проводяться ярмарки виробників сільгосппродукції. На ярмарках представлені продовольчі товари за цінами виробників із залученням сільгоспвиробників, переробних підприємств районів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *