ОСТАННІ НОВИНИ

Директор бібліотеки Стефаника видала книжку про своїх звіряток

Львівський портал

|

У межах 17-го Форуму видавців у Львові відбулась презентація книги Лариси Крушельницької «Звірятка у моєму житті».

Книга «Звірятка у моєму житті»  цікава для дорослих і дітей, у ній авторка розповідає про своїх маленьких улюбленців: собак, котів, вужів, ворону, мавпочку, мишеня. Водночас Лариса Крушельницька у книзі змальовує про різні періоди свого життя,  передає історію своєї родини та Галичини, довоєнну атмосферу та життя після війни.

Участь у презентації взяв перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, повідомляє прес-служба ЛОДА.

Лариса Іванівна Крушельницька народилася 5 квітня 1928 року в Стрию на Львівщині. У 1930 родина переїжджає до Львова, а 1934-го до Харкова, 1937-го, після знищення родини Крушельницьких, повертається до Львова. 1943 року. виїхала з окупованого Львова до Відня, а потім до Штутгарту, де навчалась у художній Академії. Юною Лариса Іванівна пізнала рабську працю на алюмінієвому заводі у фашистській Німеччині. Із 1945 працювала художником-реставратором в Музеї українського мистецтва і екстерном здобувала середню освіту. З 1947 – художник-реставратор у Львівському відділі Інституту археології, заочно вчиться на історичному факультеті Львівського державного університету. Із вересня 1947 р. Л.Крушельницька працює в Інституті суспільних наук АН УРСР. 1974 року захистила кандидатську дисертацію на тему «Племена Верхнього Подністров`я і Західної Волині в ранньозалізний час», а 1991 — докторську на тему «Північно-східне Закарпаття в епоху пізньої бронзи і раннього заліза».

Лариса Іванівна Крушельницька — єдина в світі жінка-археолог, яка організувала і успішно провела понад 50 археологічних експедицій, підсумком яких стали 206 наукових досліджень, з яких понад 170 опубліковані — у тому числі 8 монографій. Вона відкрила і дослідила близько 60 пам`яток минувшини, що принесли їй визнання як в Україні, так і за кордоном. Широкого міжнародного резонансу набули не тільки археологічні дослідження Лариси Іванівни, а й спогади, публіцистика, діяльність на посаді директора ЛНБ ім. В.Стефаника.

У жовтні 1991 p. Лариса Крушельницька очолила Львівську Наукову Бібліотеку ім. В.Стефаника НАН України.  Зараз Л.Крушельницька є почесним директором ЛНБ ім. В.Стефаника. Вона є головою археологічної комісії Наукового товариства ім. Шевченка, членом наукового товариства «Український історик» (США), членом Львівської організації ЮНЕСКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *