ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ провела обшук у «Тюрмі на Лонцького» і закрила доступ до в’язничного подвір’я

Львівський портал

|

Представники СБУ провели обшук в кабінетах істориків музею «Тюрма на Лонцького», під час якого було вилучено 2 ноутбуки, 1 жорсткий диск, паперові копії історичних документів із кабінетів науковців та відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років. Про це йдеться в заяві пресслужби музею.

«Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. Документів, що містять «державну таємницю», не знайдено. Проте все вилучене поїхало на «додаткову експертизу» у центральний офіс СБУ. Обшуки проводилися 13 вересня з 17 до 22 год. і 14 вересня з 9 до 11», – сказано в заяві.

Також в музеї повідомили, що «історія тюрми втратила відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в’язнів тюрми, що були на жорсткому диску і збиралися науковцями протягом 2009—2010 років».

Крім комп’ютерів та жорсткого диска, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили по так званій справі КГБ «Блок»), накази керівництва МГБ за 1945 р., документів із литовського архіву колишнього КГБ.

«Після вилучень науковцям дозволили зайти до кабінетів. Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею «Тюрма на Лонцького» до в’язничного подвір’я, де тільки 22–28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу», – сказано в повідомленні прес-служби музею.

Нагадаємо, 8 вересня у Києві на 14.30 був затриманий історик-дослідник визвольного руху, директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) Руслан Забілий.

Як повідомили в прес-центрі Центрі досліджень визвольного руху, історика затримали за роботу з розсекреченими документами.

Також СБУ порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *