ОСТАННІ НОВИНИ

АМКУ перевіряє низку банків за нав`язування конкретних страхових компаній

Львівський портал

|

На даний час Комітет розслідує справи щодо ПАТ «ОТП Банк», АКБ «Укрсоцбанк», ПАТ «УкрСиббанк» та АТ «Банк Фінанси та Кредит» за фактом нав`язування клієнтам конкретних страхових компаній. Про це повідомив під час круглого столу голова АМК України Олексій Костусєв, повідомляє офіційний сайт АМКУ.«Треба констатувати, що сьогодні банки встановлюють фінансові бар`єри для страховиків, що негативно впливає і на споживачів, які укладають кредитні договори. Про це свідчать чисельні скарги до комітету та справи, які ми вимушені були розпочати щодо чотирьох потужних банків у зв`язку з невиконанням наших рекомендацій. Я розраховую, що банки припинять порочну практику в акредитації страхових компаній, чому має посприяти запровадження правил професійної етики і поведінки на ринку», – зазначив, коментуючи розвиток подій, голова комітету Олексій Костусєв.

Як відомо, з квітня цього року комітет веде активну роботу з банківськими установами щодо забезпечення прозорого відбору компаній, які надаватимуть споживачам страхові послуги під час укладання договорів на отримання кредитів від банків. Особливо комітет турбують процеси із кредитуванням фізичних осіб, які, на відміну від юридичних осіб, не мають змоги ефективно відстоювати свої права у переговорах з банками та у суді.

Для позичальників досі існують такі проблемні норми договорів, як застосування штрафних санкцій, підвищення відсоткової ставки за користування кредитом, вимога повного і негайного погашення кредиту у разі вибору клієнтом страхової компанії на власний розсуд тощо.

Комітет вважає, що врегулювати ці питання дозволить припинення висування банками дискримінаційних вимог до страховиків. Крім того, банкам необхідно розширити список акредитованих страхових компаній, що позитивно позначиться і на вартості страхових послуг. Доки ці питання не вирішені нормативно, важливу роль може відіграти запровадження правил професійної етики для банківського і страхового ринку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *