ОСТАННІ НОВИНИ

У скельній фортеці Тустань проходить фестиваль середньовічної культури

Львівський портал

|

Художній кліп "Колись давно-прадавно" гурту "Дивні" про фортецю Тустань, оспівану в творах Івана Франка, став своєрідною візитівкою фестивалю української середньовічної культури "Ту стань!". Він розпочався уже вп`яте у високогірному селі Урич, де в ІХ-ХІІІ ст. стояло наскельне неприступне місто-фортеця.

Як розповів журналістам директор державного історико-культурного заповідника "Тустань" Михайло Рожко, протягом двох днів учасники фестивалю відтворюватимуть життя та побут середньовіччя. Біля скель уже постало містечко, де розкинулись виставки народних ремесел, зазвучала відповідна музика і присутні рушили в танок. На іншому майданчику лицарі змагатимуться у поєдинках, тут кожен охочий зможе випробувати власні сили у стрільбі з лука та арбалета. Кульмінацією стане нічний штурм фортеці із запаленими смолоскипами, зброєю і справжнім тараном.

У фестивальній афіші також симпозіум скульпторів, ігрові майданчики для дітей, майстер-класи з виготовлення свистульок, ляльок-мотанок, яворівської іграшки, опанування секретів середньовічного орнаменту та інше.

Серед музичних "родзинок" – пластична композиція "Загадки духа предків" (композитор – Сергій Котовський, пластика – Ксенія Рихальська).

До промоції фестивалю долучився й гурт "Дивні", який зняв кліп про Тустань. За його сюжетом, кочовики нападають на фортецю, а лицарі-русичі захищають рідну землю. У зйомках взяли участь реконструктори військово-історичної дружини "Чорна Галич" і танцюристки з клубу історичного фехтування та реконструкції середньовічного танцю "Пантера".

"Цей кліп покликаний привабити туристів до фортеці. І моє завдання було показати таємниці Тустані", – зазначив режисер Тарас Химич.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *