ОСТАННІ НОВИНИ

Мінздоров’я б’є на сполох через шахраїв, що продають липові медичні прилади

Львівський портал

|

Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України звернулася до Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України з проханням вжити невідкладних заходів з метою покарання шахраїв, які продають населенню звичайні побутові прилади під виглядом медичних приладів, про це повідомляє прес-служба МОЗ.

З середини травня до Держлікінспекції надійшла велика кількість звернень громадян зі скаргами на продавців різноманітних побутових приладів, які рекламуються нібито як зареєстровані медичні прилади. Їх рекламують в якості медичних приладів, які, начебто, мають унікальні за своєю надзвичайною ефективністю лікувальні властивості. Зрозумівши, що вони стали жертвами шахрайських схем, ці люди шукають правди, звертаюсь до Держлікінспекції. Проте перевірка показує, що ці прилади не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні. Тобто вони не є медичними виробами, а є лише побутовими електричними приладами.

В компетенції Держлікінспекції є виключно легальний обіг: реєстрація та контроль якості медичних виробів та медичної техніки. Отже, ми можемо констатувати, що ці прилади не є медичними виробами, та направити усі скарги до правоохоронних відомств та Держспоживстандарту. Тому Держлікінспекція була змушена звернутися по допомогу до силових структур з проханням уберегти громадян від спритних ділків.

Чисельні скаржники повідомляють, що їм продавали різні побутові прилади – пояси, масажери, – під виглядом медичних приборів, які лікують ті чи інші захворювання. Шахрайська схема не відрізняється різноманітністю: спочатку побутовий прилад – чи то масажер чи то електрична грілка – продаються під виглядом лікувального приладу. Згодом, коли дія приладу не приносить покращення здоров’я, а інколи навіть погіршує здоров’я, покупець звертається до продавця, намагаючись повернути кошти.

Гроші при цьому людині ніколи не повертають, також порушуючи при цьому законодавство. Замість цього часто людину намагаються запевнити, що виріб не подіяв, тому що, наприклад, для цього треба докупити додатково ще якісь пігулки або ще один прилад. Для цього хворих залякують тим, що в них нібито погіршиться здоров’я, якщо вони цього не зроблять. Насправді якщо хтось і постраждає, то тільки гаманець довірливої людини. На жаль, обман часто важко виявити недосвідченій людині, адже шахраї часто видають себе за лікарів, а фірми-одноденки, які зникають та з’являються кожного дня – за медичні центри, навіть державні.

Зі скаргами на те, що вони потрапили на гачок шахраїв звернулися вже багато громадян з усіх регіонів нашої країни: з Вінницької, Донецької, Дніпропетровської, Закарпатської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської областей, АР Крим та міста Київ.

Зокрема, громадяни скаржилися на такі прилади:

            «Вібромасажний апарат КВ-100» (просили за апарат 3600 грн., а віддали за 1680 грн.);

            Чисельні скарги на «Вібромасажний електричний апарат RT – 2050»;

            Масажний пояс (Cерії PG – 2001, B1, B2, B3, B4) Pangao, а також LF 16 B-01, MQ-765, Waist Brace CR – 801;

            Чисельні скарги на «Простата Гленд» чи інакше «Prostate Gland Health Care Device»;

            «Neck Massagaer»;

            Чисельні скарги на масажний пояс для схуднення PLANGO, артикул PG-2001B1 (Wise Losing Weight Waist Belt) та низькочастотний терапевтичний апарат PLANGO, артикул PG-2602А (Low Frecuency Therapy instrument);

            Чисельні скарги на погіршення зору після застосування «масажеру для біологічно активних точок очей» «Slimleu» «Зоровий масажер АНС-733»;

            Пояс Comfort MP-2132F;

            Fat Beraning PX-0268 В;

            Sayna Pants;

            Eye massa ofea;

            Low Thesapy instrument;

            Апарат низькочастотної магнітотерапії «Магнитер АМТ-02»;

            «Небулайзер».

Держлікінспекція наголошує, що усі перераховані апарати не мають ніякого відношення для лікування будь-яких хвороб та ніколи не були зареєстровані у якості медичних виробів.

Звичайно, з часом назви можуть змінитися, але сутність проблеми залишиться: шахраї завжди намагатимуться наживатися на стражданнях людей. Єдиний захист від таких осіб – бути уважними.

Зазвичай жертвами стають люди похилого віку, одинокі та довірливі, яким нема до кого звернутися по допомогу. Головним показником шахрайства при цьому є агресивна реклама, часто на телебаченні, та обіцянка дуже швидко, майже блискавично, але за допомогою саме цього приладу, позбавити людину хвороби. Частими є випадки, коли, почавши застосовувати засіб, людина не тільки не відчуває покращення, але й втрачає здоров’я, погіршує свій зір. І звичайно, обмануті люди втрачають десятки тисяч гривень, викинутих на повітря.

Нагадаємо також, що відповідно до Закону України «Про рекламу», в рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів чи медичної техніки забороняється посилання на те, що ці товари мають лікувальні властивості, якщо вони не підтверджені у встановленому законодавством порядку.

Тому Держлікінспекція закликає населення уважніше ставитися до будь-якої реклами у засобах масової інформації, яка обіцяє швидке одужання за допомогою «чудо-приладів».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *