ОСТАННІ НОВИНИ

НБУ не дозволить гривні зміцнитися, ­– експерти

Львівський портал

|

Національний банк України стримує зміцнення гривні, припинивши знижувати курс інтервенцій, говориться в аналітичному звіті "Эрсте Банк".

Як повідомили у фінустанові, на даний момент офіційний курс складає 7,89 грн за долар.

"У короткостроковій перспективі НБУ не допустить зміцнення національної валюти, не дивлячись на те, що відновлення інфляційного тиску є аргументом "за" сильну гривну", – прогнозує аналітик АТ "Эрсте Банк" Мар`ян Заблоцький.

За словами аналітика, впродовж наступних місяців можна буде побачити незначне посилення гривні тільки за умови поліпшенні показників експорту, які на даний момент залишаються відносно слабкими.

При цьому в "Эрсте Банку" відмічають, що у рамках програми МВФ Нацбанк зобов`язався реформувати курсову політику.

Так, пояснюють експерти, програма передбачає стимулювання розвитку форвардного валютного ринку до кінця березня 2011 року, і, крім того, графік впровадження реформ на валютному ринку НБУ повинен запропонувати вже до кінця жовтня.

Якщо говорити про міжбанківський кредитний ринок, то ставки продовжили знижуватися, констатують аналітики, і нагадують, що упродовж останнього місяця топ-банки могли розмістити гривну строком на 1 місяць під 1,8% і на три місяці під 3%.

"Низькі процентні ставки є наслідком значного збільшення ліквідності в групі міжнародних банків, майже відсутністю попиту на кредити, а також низькою ставкою, встановленою НБУ при вилученні ліквідності з ринку", – говориться в докладі.

Нагадаємо, раніше говорячи про підготовку проекту держбюджету на 2011 рік, що передбачає зростання ВВП на 4,5% і інфляцію на рівні 10,0-10,8%, віце-прем`єр-міністр Сергій Тігіпко повідомив, що розрахунковий курс долара складе 7,95 гривні.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *