ОСТАННІ НОВИНИ

Десять днів Львів буде центром актуального мистецтва

Львівський портал

|

У Львові розпочався «Тиждень актуального мистецтва» – один із наймасштабніших проектів contemporary-art в Україні, який цьогоріч триватиме навіть не сім, а цілих 10 днів. Його темою цього року є «Абстрактне vs реальне».

Відкриття відбулося у Львівській картинній галереї, де виставлені картини Романа Жука – львівського художника, що роками мешкає в Нідерландах. Його виставку, і, відповідно, увесь «Тиждень» відкрили директор галереї Борис Возницький, куратор виставки Жука Віта Сусак і координатор «Тижня» Влодко Кауфман. Полотна Жука нагадують, що реалістичний живопис може займати достойне місце в сучасному мистецтві, а також те, наскільки іронічними можуть бути традиційні жанри портрету та натюрморту. Оглянути їх львівська публіка зможе до 20 вересня.

Відкрилася експозиція і в Палаці Мистецтв. Після реалізму Жука глядачів запросили оглянути виставку тандему патріархів українського контемпорарі: львів`янина Василя Бажая та ужгородця Тіберія Сільваші, що займає третій поверх Палацу. М`які, медитативні й лагідні полотна Бажая контастують з яскравими, динамічними, різкими роботами Тіберія. Таке поєднання хоч і не розкриває всієї ширини абстрактного мистецтва, але, як мінімум, нагадує про неї.

Другий поверх Палацу зайняли концептуальні проекти. Херсонська група «Тотем» представила своє «Рідке телебачення» – добірку абсурдних пародій на телепрограми – мабуть, найвеселіший об`єкт з експонованих у Палаці Мистецтв, який заставляє сміятися не менше, ніж замислюватися. «Тотем» також представив серію фотографій «Lucid Dreaming»…

Киянин Антон Логов, проект якого курує арт-центр Павла Гудімова «Я-галерея», виставив масштабні абстрактіні полотна під назвою «Дистанція».

Молода львівська мисткиня Ольга Пильник представила інсталяцію «Чінвазія», складену із гіпсових голів китайців і китайських же іграшок з музикою, що пропонує замислитися про китайську експансію в білий світ. Схожу тематику підняла ужгородська художниця Беата Корн у інсталяції-колажі «Проект старт1», яка розмістилася поруч.

Куратор фотоклубу «5х5» Костя Смолянінов запрезентував фотографії у стилі супрематизму, а Віктор Мельничук із угрупування «Кружка Есмарха» вивісив проект «Ілюзія часу».

Вже відомий львівський подвижник відео-арту Сергій Петлюк представив відео-інсталяцію «Дихання». На дванадцяти моніторах, стилізованих під акваріуми, демонструвалися відео із головами людей, які виранають з води щоб зробити ковток повітря. При спогляданні інсталяції, справді можна відчути смак кисню.

Експозиції у Палаці Мистецтв можна оглянути до 29 серпня.

У суботу 21 серпня дійства «Тижня» розпочнуться із відкриття проекту люблінської галереї «Бяла» о 17:00 у «Дзизі». Згодом можна буде подивитись на стріт-арт Олексія Хорошка, а потім перейтися до Музею Ідей щоб оглянути інсталяції Ярослава Першка з Яцеком Ягельським та Олеся Дзиндри.

У неділю 22 серпня події «Тижня актуального мистецтва» розгорнуться на Фабриці Повидла (вул. Богдана Хмельницького,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *