ОСТАННІ НОВИНИ

Кількість україномовних громадян зростає

Львівський портал

|

Все більше жителів України вважають себе громадянами країни і розмовляють українською мовою.

Про це свідчать результати дослідження, що проводиться Центром соціальних і маркетингових досліджень "Социс" в 2009 році, які, як заявив директор Микола Чурилов, порівнянні з результатами моніторингу.

"Вважають себе громадянами України в порівнянні з 40% в 2004 році зараз 54% жителів країни. Кількість тих, хто називає себе громадянами колишнього СРСР, зменшилося за цей час з 12% до 6% ", – сказав Чурилов.

Він також відмітив позитивну тенденцію відносно росту громадян, що розмовляють українською мовою. "Раніше, в 2004 році, переважно українською мовою розмовляли 36%, зараз це показник складає більше 40% ", – сказав Чурилов.

Директор центру "Социс" також озвучив дані, що характеризують переваги українців стосовно шляхів розвитку держави на міжнародному рівні.

"Кількість людей, які вважають, що потрібно розвивати зв`язки з країнами СНД, з 2004 року з 41% зменшилося до 10%. За зміцнення східнослов`янського блоку (Україна, Білорусь, Росія) виступає 34% респондентів, а в 2004 році таких було 24% ", – сказав він.

За його даними, доцільність встановлення зв`язків з країнами Заходу бачать 14% опитаних. Кількість прибічників вступу України в Євросоюз зменшилася з 56% в 2004 році до 42% на сьогодні, в НАТО – з 25% до 21%.

У кожній хвилі дослідження брали участь 1800 респондентів. Вибірка репрезентативна по Україні в цілому і по окремих регіонах.

Як повідомлялося, згідно опитування проведеного Інститутом Горшеніна, лише 48% українців через 20 років хотіли б бачити свою державу незалежною – решта бачить майбутнє держави у складі Росії або об’єднаної Європи.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *