Клуб шанувальників Галичини розкаже історії містечка Броди

Львівський портал

|

Темою другої серпневої зустрічі Клубу шанувальників Галичини будуть «Нові та давно забуті історії містечка Броди».

Броди – місто, старше від Львова майже на два століття: перша письмова згадка датується 1084-м роком. Броди – містечко не лише із багатою та цікавою історією. Його архітектурна та культурна спадщина настільки масштабна, що може здивувати навіть спокушеного львів’янина.

Розповідатиме про минуле та сучасність Бродів Василь Стрільчук – директор Бродівського історико-краєзнавчого музею, непересічний знавець міста, людина, яка вміє свій ентузіазм та любов до рідного краю передати в розмові.

Саме у Бродах народився відданий Австро-Угорській імперії талановитий письменник Йозеф Рот. У Бродівській гімназії навчався видатний художник Іван Труш, а у 1901-1907рр. викладав українську мову і літературу поет та літературознавець Василь Щурат, за час його перебування у Бродах значно пожвавилось національне життя міста.

Є чим похвалитись Бродам і любителям історико-архітектурних пам’яток: то й дуже милий оку туриста годинниковий павільйон (знаний колись в народі як «Малий ратуш»), й Велика Бродівська синагога 1742р., і збережені руїни Бродівського замку 1630-35рр. із палацом Потоцьких (XVIIIст.) посередині, оповита плющем будівля колишнього повітового суду поч.XXст., гарні кам’яниці та архітектурні ансамблі вулиць.

Зустріч відбудеться 26 серпня, о 18.30 в кав’ярні-галереї «ШТУКА», що знаходиться за адресою вул. Котлярська, 8.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *