ОСТАННІ НОВИНИ

Зі шкільних підручників прибрали згадку про Майдан

Львівський портал

|

У новому підручнику історії для 5-го класу не буде згадки про «помаранчеву революцію» та її всесвітньо-історичне значення, яке там з’явилося п’ять років тому і викликало багато суперечок.

Про це повідомив вчора директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод, передає «Сегодня».

На його думку, у вступному курсі до історії не повинно бути зайвого політизації, тому в новій редакції книги, за якою вчитимуться п’ятикласники вже цього року, сучасності відводиться один параграф. Там йдеться про досягнення українців у спорті, культурі, також показані всі наші президенти з 1991 року, але без політичних оцінок. У результаті згадка про «помаранчеву революцію» буде лише в підручниках історії для 11-го класу, та й то наступного року.

Думки політиків про цю ініціативу розділилися. Бютівець Володимир Яворівський вважає, що це несправедливо: «Неможливо вилучити з підручника Майдан, адже вперше в нашій історії мільйон людей цивілізовано протестували проти несправедливості». А регіонал Максим Луцький заявив, що «помаранчеву революцію» «треба випалити з історії за те, що її призвідники зробили з країною».

Шкільні вчителі сприйняли зміни в програмі спокійно. «Коли вводили розділ про «революцію», ми викладали його не як революцію, а як вибори президента. Пристрасті більше кипіли на змінах, а не на уроках, через рік-два прийшло розчарування, – каже викладач історії однієї з київських шкіл Ніна Захарівна. – Останніми роками цю тему практично не вивчали, тому що не вистачало часу. Шкільна програма постійно мінялася, вводили тести, терміни навчання скорочувалися. Тому – приберуть і гаразд».

proUA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *