ОСТАННІ НОВИНИ

Майбутній готель на Федорова: що не зруйнував час – знищить інвестор

Львівський портал

|

Три унікальні дерев’яні водозбірники XV-XVIII століття знайшли археологи під час розкопок на ділянці між вулицями Федорова та Сербською у Львові, де планують збудувати 5-зірковий готель до Євро-2012. Як зазначають археологи, п’ятисотлітні конструкції збереглися на диво добре, проте, найімовірніше, уже через кілька днів ці пам’ятки просто-на-просто зруйнують забудовники, адже консервація і збереження археологічних знахідок, на жаль, не входить у плани інвестора будівництва готелю.

«Дуже сумно через стан об’єкту, бо він дуже добре ілюструє стан пам’яткоохоронної сфери в Україні в цілому, і у Львові зокрема. Ситуація із будівництвом готелю показала повний колапс пам’яткоохоронної системи і повну неспроможність чиновників впливати на процес нового будівництва в зоні охорони ЮНЕСКО», – коментує ситуацію із забудовою ділянки, на якій наразі ще проводяться археологічні дослідження, директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

За його словами, попри унікальну знахідку археологів, забудовники планують спершу пробурити палі, аби укріпити сусідні будинки, а згодом відбудеться масовий вибір грунту на глибину до семи метрів.

«На ділянці ми виявили три водозбірника, один з яких є у чудовому стані. Він складений з брусів і має досить великі форми. Ми можемо стверджувати, що він використовувався для питної води, тому що там був виявлений коловий вал та фрагмент коромисла. Поруч із водозбірником знайшли велику діжку, яка, ймовірно, використовувалась для перелиття очищеної питної води. Інші два водозбірники спершу також використовували для утримання питної води, а згодом або під якісь туалети, або під смітники», – розповідає керівник археологічної експедиції Остап Лазурко.

Також на ділянці знайшли три господарські споруди та унікальне плетення з лози, площею вісім квадратних метрів. Щоправда, фахівці наразі не знають, для чого воно слугувало, оскільки раніше на схожі знахідки не натрапляли. Крім цього, на місці розкопок виявили значну кількість кераміки, цікаву колекцію нумізматичних знахідок – монети XVI століття, фрагменти зі шкіри з тисненнями та орнаментами, один із яких прикрашений тисненням з образами Адама і Єви, а також фрагменти ножів та дерев’яної сопілки XVI століття. «Ці знахідки йдуть на камеральне опрацювання, тобто консервацію, а потім будуть віддані у Винниківський краєзнавчий музей», – зазначають археологи.

За словами Остапа Лазурка, ділянка, на якій будуватимуть готель до Євро-2012, належить до дерев’яного Львова. «Вона унікальна тим, що ми не можемо зловити парцеляцію цих будинків. Коли йшла кам’яна забудова, ділянка чітко ділилася на парцелі, тобто на ділянки під будинки. А тут ми бачимо, що такого не існувало, тобто був якийсь інший характер розбудови будинків, але якихось слідів ми знайти не можемо. Це вносить великі корективи в планоустрій міста XIV-XVI століть», – зазначає археолог.

Остап Лазурко наголошує, що унікальний водозбірник археологи пропонують законсервувати для подальшого експонування, адже в такому чудовому стані подібні об’єкти у Львові ще не розкопували. Наразі водозбірник розкопаний на 6 метрів вглиб, хоча археологи припускають, що його глибина може сягати до 12 метрів. «Але на жаль, їх не дають досліджувати, їх просто заливають бетоном, тому що забудовникам не до того», – наголошує Остап Лазурко.

Проте такий підхід забудовників та мовчазна згода пам’яткоохоронних органів археологів просто обурює. «Це дуже висока цінність, і вона дається лише один раз, тому що ділянок у центрі Львова зі зруйнованими будинками і можливостями проводити на них розкопки – на пальцях перерахувати. Тому ці ділянки є надзвичайно цінними, і ми повинні показати суспільству і всій Європі бережне ставлення до історичної культурної спадщини, яка є на цих ділянках. Поки що інвестори та забудовники не проявляють такого бережного й акуратного ставлення», – наголошують археологи.

Археологічні розкопки на місці будівництво майбутнього готелю, згідно з умовами договору, «Рятівна археологічна служба» має завершити до 20 серпня. Хоч археологи пропонують замовнику зберегти один із водозбірників, який перебуває у найкращому стані, проте це сприйнято негативно. Відтак, швидше за усе, те, що не знищили століття, пожежі та війни, буде зруйновано на замовлення забудовника.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *