ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про 11-річну освіту незабезпечений фінансово і технічно – експерт

Львівський портал

|

Прийнятий у липні цього року Верховною Радою України новий Закон про 11-річне здобуття повної середньої освіти є абсолютно необґрунтованим та незабезпеченим ані фінансово, ані технічно. Про це у коментарі «Львівському порталу» заявила експерт U.K.Communications Іванна Попович.

«Приємно, що на сайті міністерства освіти та науки оприлюднені електронні варіанти підручників для 10-х класів, але слід зазначити, що великий відсоток учнів у нашій країні не мають вільного доступу  до Інтернет мережі, особливо у сільських місцевостях. Також і у міських школах комп’ютерні класи є оснащенні переважно 10-15 машинами, котрі давно застаріли та мають обмеження у доступі до Інтернету, оскільки ці послуги платні. Тобто весь цей тягар у черговий раз ляже на плечі батьків. Цікаво також – чи наявність електронних варіантів підручників свідчить, що у друковану вигляді вони взагалі не з`являться, чи їх слід чекати скажімо десь у січні-лютому?», – наголошує І. Попович.

За її словами, впроваджену новим законом норму про обов`язкову дошкільну освіту з 5-ти років неможливо забезпечити, оскільки близько 50% дітей у містах не мають можливість відвідувати дитсадки через відсутність місць у цих закладах. «Значно катастрофічніша ситуація у селах та містечках, де дошкільні установи взагалі відсутні, а не заповнені школи закриваються. Державна програма «Шкільний автобус», котрою був передбачений довіз учнів у районні центри, або до шкіл у сусідні села – не виконується через брак фінансування. Не почула жодного позитивного коментаря дитячого психолога чи педіатра, котрий би сказав, що п`ятирічні діти фізіологічно та психологічно готові до такої форми навчання. Натомість у приватних розмовах всі як один стверджують, що у такому віці діти дуже важко адаптовуються до різких змін у житті, внаслідок чого часто хворіють», – зазначає експерт U.K.Communications Іванна Попович.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *