ОСТАННІ НОВИНИ

Новий Статут Львова захищає не громадян, а чиновників

Львівський портал

|

«Громадянська позиція» відстояла права мешканців у Статуті Львова, який у ряді пунктів суперечив чинному законодавству і обмежував права мешканців міста. Про це повідомляє прес-служба ЛОО партії «Громадянська позиція». 

За їхньою інформацією, ще на етапі громадського обговорення та розгляду Статуту на сесії Львівської міської ради у січні цього року, їхня депутатська група виступила з пропозиціями усунути ці недоліки. Проте міська рада не врахувала цих пропозицій, хоча саме вони стали основними причинами для відмови в реєстрації Статуту м. Львова.

Суть обмежень прав мешканців полягала у тому, що заподіяну їм шкоду мали матеріально компенсувати посадові особи, але такий спосіб (шляхом стягнення 20% з заробітної плати винного) по суті, не забезпечує відшкодування. Крім цього, посадова особа може взагалі втратити роботу, змінити місце проживання. Відтак, збитки заподіяні мешканцям залишаться невідшкодованими.

Натомість згідно з Конституцією України, відшкодування  заподіяної мешканцям шкоди має здійснюватися з місцевого бюджету у повному обсязі, а потім ця сума стягується з винної посадової особи.

Іншим обмеженням є унеможливлення проведення громадських слухань у Львові. У законодавстві вказано, що мешканці мають право відмовитися від деяких послуг ЖЕКів шляхом проведення громадських слухань. Проте, у Статут Львова було внесено незаконні вимоги до мешканців окремого будинку зібрати 200 підписів, повідомити міського голову, запросити представника профільної комісії міської ради. Такі вимоги Статуту роблять проведення громадських слухань неможливим.

Варто також зазначити, що при розгляді пропозицій «Громадянської позиції» на сесії міської ради, інтересів мешканців не підтримали у повному складі ВО «Свобода» та більшість БЮТу, НСНУ, ПРП та Пори. Міська влада вкотре показала, що діє не на користь, а на шкоду громаді міста.

Нагадаємо, що Статут Львова підготовлено робочою групою під керівництвом секретаря міськради Володимира Квурта та голови постійної депутатської комісії з питань законності Ігоря Микитина та затверджено міською радою 28 січня цього року. ЛМР отримала правовий висновок Львівського міського управління юстиції 7 липня, у якому зазначено, що Статут територіальної громади міста Львова не може бути зареєстрований. Міська рада своєю чергою більше місяця приховувала та забороняла оприлюднювати цей документ. 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *