ОСТАННІ НОВИНИ

Цензура на українських телеканалах зростає

Львівський портал

|

Липневий моніторинг випусків новин на провідних українських телеканалах дав невтішні результати. Як повідомляється на сайті видання «Телекритика»: «Канали продовжують вести дві основних лінії – позитив про владу і негатив про будь-яку опозицію владі».

Загалом, за інформацією «Телекритики»,  протягом червня у підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури):

 Таблиця 1. Кількість матеріалів суспільно-політичної тематики

з ознаками замовності (цензури):

Канал

липень

червень

ICTV

99

78

«Інтер»

96

91

Перший канал

83

83

«1+1»

60

76

5-й канал

41

35

Новий канал

29

25

«Україна»

26

21

СТБ

17

15

Як зазначають на сайті видання, значно збільшилась кількість матеріалів з ознаками замовності на ICTV, проте відчутно поменшало таких матеріалів на «1+1». «Загалом «перша трійка», тобто ICTV, «Інтер» і Перший канал надзвичайно часто висвітлюють події, пов`язані з діями влади, дуже схожими сюжетами, з однаковими порушеннями стандартів, що може свідчити про скоординованість дій каналів на замовлення представників владних інститутів. Підтвердженням цього висновку може бути й те, що названі канали також зазвичай замовчують одні й ті самі теми або їхні складові», – повідомляється на сайті видання.

Ключові теми місяця – візит Московського патріарха Кирила та підвищення урядом тарифів на газ для населення, на думку видання, також висвітлювались на неналежному рівні. Зокрема, в сюжетах про візит Кирила замовчувались будь-які думки й дії опонентів московської церкви, а в жодному з матеріалів про підвищення тарифів не було зроблено фахового журналістського розслідування про те, наскільки «економічно виправданими» вони є.

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Телекритика» реалізує спільно з Інститутом масової інформації.

http://telekritika.kiev.ua/media-continent/monitoring/telenovini/2010-08-12/54988   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *