ОСТАННІ НОВИНИ

Вищий адмінсуд не розглянув позови про скасування радянським воїнам звання Герой України

Львівський портал

|

Вищий адміністративний суд залишив без розгляду 4 позови до Президента Віктора Януковича про визнання незаконними і скасування 4 указів Президента, якими звання Герой України були присвоєні 5 радянським воїнам.

Відповідне рішення за 4 справами за позовами координатора громадської організації «Гармонія та порядок» Дмитра Гудими колегія суддів ухвалила у четвер, передають «Українські новини».

Зокрема, суд залишив без розгляду позов про скасування указу №753 від 6 травня 2005 року про присвоєння звання Герой України Олексію Бересту, указу №768 від 21 вересня 2006 року про присвоєння звання Герой України Тетяні Маркус і Анатолію Шапіро, указу №335 від 3 травня 2006 року про присвоєння звання Герой України Михайлу Василишину і указу 387 від 7 травня 2007 року про присвоєння звання Герой України Кузьмі Деревянку.

У цих справах суд виніс резолютивну частину рішення, а складання мотивуючої частини рішення переніс на 5 днів.

Під час розгляду цих справ Гудима мотивував свої вимоги скасувати зазначені укази тим, що особи, яким цими указами присвоєно звання герой України не є громадянами України, а це, відповідно до існуючої судової практики, є підставою для скасування відповідних указів в судовому порядку.

Як приклад він навів рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 21 квітня 2010 року, згідно з яким звання Герой України був позбавлений головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич у зв’язку з тим, що він не був громадянином України.

Позивач вважає, що присвоєння звання героя вищезгаданим радянським воїнам порушує його суб’єктивне право на нагородження званням Героя України.

Нагадаємо, «Гармонія та порядок» подала цей позов в кінці квітня-початку травня до Львівського окружного адміністративного суду після скасування донецькими судами присвоєння звань Герой України Шухевичу і лідерові Організації українських націоналістів в 1930-50-х роках Степану Бандері.

Проте, згідно із законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про недопущення зловживань правом на оскарження», який набув чинності 15 травня, акти глави держави повинні оскаржуватися не в окружних адміністративних судах, а у Вищому адмінсуді.

Відповідно, Львівський окружною адмінсуд передав вищезгаданий позов у Вищий адмінсуд.

Рішення про відкриття провадження у цій справі Вищий адмінсуд ухвалив 12 липня.

2 квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню указ про присвоєння звання Героя України Бандері, а 21 квітня – Шухевичу.

proUA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *