ОСТАННІ НОВИНИ

Українців тягне за кордон менше, ніж вірмен та молдаван

Львівський портал

|

Кожен п`ятий украънець хоче працювати або вчитися за кордоном, і кожен шостий прагне перебратися туди назавжди. Про це свідчить опитування Світового дослідницького агентства Gallup, проведене серед громадян колишнього СРСР.

Серед громадян пострадянських країн українці – одні з найміцніших патріотів. Працювати за кордоном хочуть 53% молдаван, 44% вірмен, 22% росіян і 21% українців. Менше бажаючих тільки в Туркменістані (19%).

У бажанні виїхати на ПМП українці (15%) не перші: нас обігнали чотири країни – Вірменія (39%), Молдова (36%), Білорусь (20%) і Киргизстан (18%). Щоправда, показник України вище, ніж у Росії (11%) і Грузії (14%).

"Багато хто з цих цифр можна пояснити економікою та традиціями. Скажімо, в Молдові – один з найнижчих ВВП на особу населення, а вірмени історично звикли їздити по світу – у них сильні діаспори, плюс вони заповзятливі", – стверджує економіст Віктор Лисицький.

За його словами, узбеки і таджики живуть у закритому світі, тому не зважуються їхати за кордон. Невисокі цифри серед українців експерт пояснює невпевненістю наших громадян у тому, що вони зуміють влаштуватися в чужій країні.

Як стверджує автор наукових монографій стосовно мігрантів Олена Малиновська, що стосується України, то неправильно вважати, ніби на заробітки їдуть люди тільки із західних областей.

"Дослідження останніх років показують, що найчастіше їдуть закордон з прикордонних зон по всій країні. Крім економічних причин, є й інерційна – коли у людини і бабусі, і мами їздили на заробітки, це вже стало традицією", – додала вона.

Нагадаємо, з подібними настроями можна зіткнутися і в країнах Європейського Союзу, особливо на півночі, де від понад третини до половини данців, шведів, естонців, литовців, латвійців і фінів хотіли б переселитися до інших країн, хоча б тимчасово.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *