ОСТАННІ НОВИНИ

Наприкінці серпня Львівщина проведе фестиваль української слави «Кульчиці-фест»

Львівський портал

|

28-29 серпня вдруге на Львівщині пройде міжнародний фестиваль української слави «Кульчиці-фест». Грандіозний захід, який присвячений 370-річчю від дня народження Юрія Кульчицького, відбудеться на берегах Дністра у селі Кульчиці Самбірського району. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила начальник управління культури Львівської облдержадміністрації Галина Дорощук.

За її словами, Кульчицький фестиваль – це справжнє свято української козацької душі, адже на ньому будуть представлені кращі танцювальні фольклорні колективи України та відомі гурти – гурт «Олега Кульчицького», дует «Ярославна», заслужений ансамбль танцю «Юність», заслужений державний ансамбль пісні і танцю «Верховина», інструментальний ансамбль Львівської обласної філармонії «Високий замок», також виступатиме Тарас Курчик, Наталка Карпа та фольклорні колективи з Польщі. Крім того, на фестивалі відбудуться покази та майстер-класи українського рукопашного бою «Гопак», відбудуться різноманітні історичні атракції козацької доби за участю Львівського Куркового Товариства та Кам’янець-Подільського козацького клубу, покази клубу «ЗАЗ-Козак» та відомих кобзарів, що відтворять козацькі традиції лірики та кобзи.

«Також під час фесту відбудеться відкриття галереї традиційних ремесел, буде конкурс сільських страв. Відвідувачі також почастують смачним кулішем від козацьких клубів та продегустують каву в кращих традиціях Львівщини. Крім того, на фестивалі можна буде відвідати виставку ярмарок Федерації органічного руху «Екосвіт-2010», побачити феєрверки, покататися верхи на конях, відвідати святкову літургію у козацькому Храмі Флора і Лавра. Фестиваль також передбачає наметове містечко на леваді поблизу лісу перед селом Кульчиці. Буде дуже цікаво», – розповів заступник голови Самбірської районної ради Віталій Кімак.

А родзинкою «Кульчиці-фест», за словами В. Кімака, стане відкриття скульптури Юрію Кульчицькому, експозицій історичних епох в музеї Гетьмана Сагайдачного, відкриття у підвалі цього музею кав’ярні-музею ім. Кульчицького та танцювальний фестиваль. Як розповів В.Кімак, відкриття скульптури відбудеться о 10 год. 28 серпня, вона стоятиме перед входом до музею ім. Г.Сагайдачного. «Скульптура буде зроблена під бронзу. Вона фактично є копією скульптури, що стоїть у Відні, єдина відмінність між скульптурами та, що наш Кульчицький буде повністю одягнений у козацький одяг, а у Відні він одягнений у турецькі шати. Крім того, ми просто не встигли цього зробити до відкриття, буде ще друга частина скульптури – напіввідкритий мішок з кавою, на якому буде написаний вірш самого Кульчицького. Думаю, що цей елемент скульптури буде зроблений до 14 жовтня», – повідомив заступник голови Самбірської районної ради.

«Узагалі то, метою цього фестивалю є відновлення певної історичної справедливості, адже ім’я Кульчицького в нашій історії згадувалось вкрай рідко, у той час коли він насправді був легендарною постаттю. Тому, фестиваль дасть нам змогу піднести його ім’я. Ми сподіваємося, що цьогоріч до нас на фестиваль завітає близько 10 тис осіб», – додав В.Кімак.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *