На Львівщині проводять експеримент у галузі професійно-технічної освіти

Львівський портал

|

У Львівській, Харківській областях та у місті Київ проводять  експеримент у галузі професійно-технічної освіти. «З 2007 року у зазначених областях та місті  Київ фінансування професійно-технічних навчальних закладів здійснюється за рахунок обласних та місцевого бюджетів. З 2010 року,  відповідно до  розпорядження КМУ,  функції управління професійно-технічними навчальними закладами у Львівській області передані від Міністерства освіти і науки України до Львівської ОДА. Це один із кроків реформування профтехосвіти шляхом її децентралізації та наближення до потреб роботодавців у регіонах. Ми починаємо розробляти, у відповідності до проведення цих експериментів, програму розвитку професійно-технічної освіти у Львівській області із залученням виробників. У нас на базі закладів професійно-технічної освіти Львівщини створюють навчально-практичні центри». Про це під час наради щодо підготовки освітніх закладів до нового навчального року 2010-2011 із головою Львівської ОДА Василем Горбалем, повідомив начальник головного управління освіти і науки Львівської ОДА Михайло Брегін.

Зокрема такі центри створено: на базі Львівського вищого художнього професійного училища за сприяння компанії «Хенкель Баутехнік (Україна)», Львівського професійного училища дизайну і будівництва за сприяння фірми «Кнауф». «У нас на базі такого центру готують професійних реставраторів, що важливо для нашого регіону. Заплановано створити такий центр з машинобудівним профілем на базі вищого професійного училища №20 у місті Львові, поліграфічним профілем  на базі Ставропігійського професійного ліцею, деревообробним на базі Художнього профтехучилища №14 смт. Івано-Франкове. За допомогою створення таких центрів у нас є можливість впроваджувати нові виробничі технології в освітній процес. Компанії мають можливість отримати кваліфіковані кадри», – зазначив М.Брегін.

Він додав, що значна частина випускників 9-х класів цього року подала документи у вищі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації та професійно-технічні навчальні заклади. «У нас, як і загалом в Україні, є певний недобір до 10-х класів. Діти, які йдуть до вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладів, затрачають той самий час, що і учні шкіл у 10-11 класі, але отримують спеціальність, тому у 10-х класах у нас є недобір учнів» – повідомив Михайло Брегін.

Станом на 9 серпня до 10-их класів у Львівській області зараховано 15706 учнів (75 % від плану).

Мережа професійно-технічної освіти області налічує 54 професійно-технічних навчальних заклади.  Державне замовлення у 2010 році на підготовку робітників за 22-ма напрямами у закладах профтехосвіти становить понад 14 тис. осіб, інформує прес-служба ЛОДА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *