ОСТАННІ НОВИНИ

Вакарчук заступився за звільнених ректорів

Львівський портал

|

Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук оприлюднив заяву на захист звільнених міністром освіти Дмитром Табачником ректорів кількох українських університетів. Йдеться про ректора Донецького національного університету, академіка НАН України, голови Ради ректорів Донеччини Володимира Шевченка, ректора Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова Валентина Сминтину та ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Михайла Мартинюка.

І. Вакарчук звертає увагу, що згадані звільнення відбулися у розпал вступної кампанії, несподівано та майже таємно – через відсутність будь-яких повідомлень на веб-сторінці Міністерства освіти і науки.

«Звільнення в такий спосіб ректорів не має і не може мати аналогів у світовій практиці, оскільки академічна свобода та університетська автономія – це наріжний камінь системи вищої освіти в усіх цивілізованих суспільствах» – наголошує Іван Вакарчук.

«Хіба в якійсь іншій, крім України, державі міністр може раптово, без попередження, приїхати до університету та спонукати ректора добровільно написати заяву на звільнення? Так могло бути лише в моторошні 30-і роки минулого століття, коли шанованих і знаних у суспільстві людей зі званнями та державними нагородами тодішній режим усував без жодних пояснень. Невже тінь цих часів повернулася в міністерські коридори і спонукає в найцинічніший спосіб принижувати людську та професійну гідність ректорів, і водночас інституційну гідність провідних університетів?» – запитує ректор Львівського університету.

Звільнення ректорів – це приниження самої держави, в якій потурають такій поведінці урядовців, вважає Іван Вакарчук.

           

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *