ОСТАННІ НОВИНИ

Місцеві вибори паралізують судову систему України

Львівський портал

|

Майбутні місцеві вибори стануть справжнім викликом для адміністративного судочинства в Україні. Про це заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

"У державі відбудеться кілька десятків тисяч місцевих виборів, а з урахуванням "мажоритарної" складової в них візьмуть участь кілька сотень тисяч кандидатів. І якщо навіть десята частина з них буде оскаржувати ті чи інші дії опонентів або виборчкомів (а це буде – не сумнівайтеся), це може досить паралізувати судову гілку влади", – зазначив Черненко.

Він згадав президентські вибори, коли "кілька адмінсудів брали, м`яко кажучи, спірні рішення". А на місцевих виборах судові війни завжди більш безжалісні й безпрінціпіальни, зауважив він.

"Особливо часто суди будуть використані для зняття кандидатів з реєстрації і для оскарження результатів виборів", – зазначив голова КВУ.

Такої ж думки дотримується і голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Суди – це ефективний інструмент знищення кандидатів. Якщо законодавство передбачає спірні норми, то ними обов`язково скористаються. Хоча, з моєї практики, якщо потрібно зняти кандидата, то суд може ухвалити рішення на основі вигаданої суддею норми закону. На жаль, такі винахідливі судді до досі працюють у Черкасах", – зазначила вона.

У свою чергу експерт з виборчого права з Товариства конституційного права України Володимир Ковтунець вважає, що судових розглядів буде багато, зокрема, через норму про скасування реєстрації через порушення виборчого законодавства.

"Суди, як показує практика, намагаються дистанціюватися від політичних конфліктів і при кожному разі, намагаються приймати зважені рішення. Хоча в 2006 році були й такі "рішення", які ЦВК посоромилася навіть публікувати в офіційному збірнику судових рішень", – зазначив експерт.

Нагадаємо, 1 липня Верховна рада ухвалила законопроект "Про вибори депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений на розгляд парламенту депутатом від Партії регіонів Олександром Єфремовим.

Вибори проводитимуться за змішаною системою, за якою половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі.

Чергові вибори до місцевих органів влади призначено на 31 жовтня 2010 року.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *