ОСТАННІ НОВИНИ

У центрі Львова з’явився великий іграшковий віз

Львівський портал

|

Великий розмальований віз "пришвартувався" на центральній площі Ринок у Львові. І малюки, і дорослі зможуть спробувати покататись на цій велетенській іграшці.

Саме збільшеною копією знаменитої яворівської дерев`яної іграшки і є віз, виготовлений народним майстром Семеном Тлустим. Його "інтерактивна" презентація покликана пропагувати і поширювати мистецтво розпису дерев`яних іграшок. Цьому ж присвячений і майстер-клас, який Семен Тлустий проводить сьогодні і завтра у музеї народної архітектури і побуту "Шевченківський гай".

Традиція виготовлення яворівської іграшки налічує понад 400 років. А у 1896 році у Яворові було засновано "Забавкарську школу". З того часу ремесло починає переростати у мистецтво. А попит на коників з візочками і без, пташок і метеликів з рухомими крильцями, колиски, калатальця, лялькові меблі зумовлює не тільки пізнавальна та виховна функції і висока естетика виготовлення, але й роль своєрідного оберега. Для виготовлення яворівської іграшки використовується осика, яка, за повір`ям, захищає від упирів та усього злого. Тому дітям давали такі забавки з самого раннього віку, щоб ніяке лихе до них не наближалося.

В середині минулого століття традиції виготовлення дерев`яних мальованих забавок були втрачені. Їх витіснили Барбі, керовані машинки та інші дива іграшкової індустрії . Проте, на щастя, збереглась генетична пам`ять людей, їх потяг до своїх витоків і традицій. Дерев`яну іграшку відроджують члени обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Р.Приставський, В.Яремин, А.Гула, С.Тлустий.

Орнамент, яким розписують іграшки, називається "вербівкою". Малюнки створюють у вигляді вербових гілочок (у Яворові верби обрамляють численні нерукотворні озера і вважаються місцевим символом). У розписі використовуються чотири кольори: зелений (трава, листя), червоний (плоди і ягоди), синій (небо і вода) і жовтий (сонце).

Укрінформ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *