ОСТАННІ НОВИНИ

Організаторів Євро-2012 закликають забезпечити доступність турніру для інвалідів

Львівський портал

|

Голова комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич закликає посадовців усіх рівнів, підрядників, які готують до Чемпіонату Європи 2012 року з футболу стадіони, аеропорти, готелі, взяти на контроль питання доступності до цих об’єктів вболівальників з особливими потребами. Про це Валерій Сушкевич заявив в ексклюзивному коментарі Інформаційному центру «Україна-2012».

За його словами, за дорученням президента УЄФА Мішеля Платіні, Європейська асоціація вболівальників з інвалідністю звернулася до нього з проханням проаналізувати питання доступності інфраструктури у Львові, Донецьку, Харкові та Києві. Особливий акцент вболівальники приділяють Львівщині, через яку проходять залізничні, автомобільні і транзитні шляхи для вболівальників з Європи, які приїдуть на матчі Євро-2012.  

«Під час обговорення проектів стадіонів на засіданні з підготовки до проведення Євро-2012 я звертав увагу посадовців на  необхідність роботи в цьому напрямку. У мене є сподівання, що відповідний моніторинг, будівельна експертиза будуть відслідковувати питання дотримання прав  вболівальників з особливими потребами. Я говорю про Євро-2012 з огляду на те, що ми говоримо про чемпіонат як про проект, який допоможе Україні перейти на європейські стандарти життя. Проте переконаний: ми повинні йти в Європу через дотримання прав людини», – підкреслив народний депутат.

Сушкевич зауважив, що сьогодні в Україні прийняте законодавство, державні будівельні норми, ратифіковано європейські норми, які теоретично забезпечують безбар’єрність для людей, що мають проблеми зі здоров’ям. Та на практиці часто про потреби таких людей «забувають».

За його словами, комітет вивчає ситуацію щодо того, як вирішуються питання, пов`язані з безбар`єрністю спортивної та іншої інфраструктури чотирьох міст, які готуються приймати Євро-2012. Валерій Сушкевич планує зустрітися з Віце-прем’єр-міністром України Борисом Колесніковим, директором Місцевого організаційного комітету  Маркіяном Лубківським, Міністром України у справах сім’ї, молоді та спорту Равілем Сафіулліном, керівниками облдержадміністрацій для того, щоб були дотримані всі вимоги УЄФА, які відповідають загальносвітовим стандартам.

«Ситуація в Європі складається так, що всі об’єкти культури, транспортна, житлова інфраструктура,  облаштування вулиць, державних і недержавних споруд, безумовно, стадіонів, спортивних залів басейнів, – все це орієнтовано на стандарти доступності для всіх без винятку людей.  Такий підхід має назву «універсальний дизайн», що забезпечує рівні можливості усіх людей, які живуть в європейських країнах. Те, що на євро-чемпіонатах, мундіалях в минулі роки все відповідало стандартам УЄФА, світовим традиціям – є ознакою цивілізованості цих змагань. На стадіонах є відповідні місця, можливості, вхід і вихід, тобто повністю організована можливість відвідування ігр турніру громадянами, які мають різні проблеми з здоров’ям.  Сподіваюсь, у цій ситуації ми не допустимо дискримінації людей, які мають проблеми зі здоров’ям – як українських громадян, так і тих вболівальників, які приїдують з Європи», – підкреслив депутат.

 Інформаційний центр «Україна-2012»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *