ОСТАННІ НОВИНИ

У Славському виявили ряд грубих порушень при експлуатації сміттєзвалища

Львівський портал

|

Державна екологічна інспекція в Львівській області на виконання вимоги Львівської міжрайонної природоохоронної прокуратури провела перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Славською селищною радою Сколівського району при експлуатації полігону твердих побутових відходів селища Славськ і виявила ряд грубих порушень. Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

Зокрема, інспектори встановили, що документи на право користування земельною ділянкою, на якій розташоване сміттєзвалище відсутні, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

Крім того, на полігоні відсутня система захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження фільтрату; не вирішується питання утилізації фільтрату, чим не виконуються вимоги дозволу та ліміту на утворення та розміщення відходів на 2010р.; перешарування відходів проводиться не в повному обсязі.

Також інспектори виявили факт забур’янення земель на території полігону, в межах обвалування. При обстеженні полігону зафіксовано, що нагірна канава для скидання дощових вод на рельєф (біля залізниці), нагірна канава та бетонні лотки для затримання забруднених дощових вод по периметру зони складування з випуском в ставок-приймач, сам став накопичувач фільтратів, дезінфекційна ванна, які були передбачені робочим проектом та висновком державної екологічної експертизи відсутні. Також відсутні спостережні свердловини та система моніторингу за станом забруднення підземних вод та ґрунтів, що вказує на невиконання вимог державної екологічної експертизи. Полігон не відповідає робочому проекту.

Моніторинг впливу полігону на навколишнє природне середовище не здійснюється. Біля під’їзду до полігону створена траншея (канава). Зафіксовано, що фільтрат з тіла сміттєзвалища стікає в створену канаву, яка сполучена з річкою Опір. У двох місцях прокладено труби.  

По міському полігону не розроблений проект рекультивації. Працівниками відділу інструментально-лабораторного та радіаційного контролю відібрані проби ґрунту біля сміттєзвалища. У разі перевищення норм ГДК у ґрунті будуть нараховані збитки.

Селищний голова та посадові особи Славської селищної ради відмовились від підписання та отримання акту перевірки та надання паспортних даних відповідальних осіб за вчинені правопорушення. Акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства Славською селищною радою при експлуатації Славського полігону твердих побутових відходів та приписи на усунення порушень надіслані рекомендованим листом.

Керуючись Положенням про Державну екологічну інспекцію в Львівській області, Інспекція звернулася до Державного управління охорони навколишнього середовища в Львівській області та внесла подання про анулювання дозволу та ліміту на розміщення відходів на 2010р. Славської селищної ради.

Посадових осіб, які причетні до порушення або своїми пасивними діями сприяють забрудненню навколишнього природного середовища, буде покарано згідно чинного законодавства.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *