ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові експонують виставку про шкільне та позашкільне життя учнів 20-30-х років ХХ ст.

Львівський портал

|

У Будинку вчителя, що у Львові, триває інформаційно-освітня виставка «Рідній Школі – 130 років». Виставка присвячена 130-літтю від створення «Руського Товариства Педагогічного», яке згодом змінило назву на Українське Педагогічне Товариство «Рідна Школа». Виставка також приурочена до 15-ліття з дня відновлення Львівського міського осередку ім. К. Малицької Крайового товариства «Рідна школа». Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради. 

Виставка складається з 12 банерів, тематично поділених на дві частини. Перша частина – «Рідна школа: становлення і розвиток», друга – «Розвиток товариства у міжвоєнний період».

Нагадаємо, ця виставка відкрилася 1 червня. Її метою є ознайомити громадськість з діяльністю Товариства та його внеском у культурно-просвітницький розвиток Галичини кінця ХІХ – поч. ХХ ст., привернути увагу школярів до значення школи як рідного осередку. Виставка стане вагомим внеском у справі популяризації української педагогічної спадщини в Галичині серед вчителів, учнів та широкого загалу. 

«Виставка є цікавою, адже ми сформували підбірку унікальних документів, які вперше в Україні будуть продемонстровані в експозиції. Серед найцікавіших матеріалів є фотографії, присвячені Рідній Школі, звіти Кружків (філій) Українського Педагогічного Товариства, результати шкільних плебісцитів, інспекцій, відгуки, листівки, матеріали періодичної преси. Хотілося б зазначити, що фахової літератури по даній темі недостатньо, тому ми в основному опиралися на архівні матеріали, які надав Центральний Державний Історичний архів України у Львові. У виставці висвітлено видавничу і  виховну діяльність Українського педагогічного  товариства від часу створення в 1881 році і до ліквідації його комуністичним режимом у 1939 році»,  – розповів голова ГО «ЗУЦІД» Тарас Чолій.

За його словами, виставка  «Рідній Школі – 130 років» заповнює чималу прогалину в історії Галичини і в України загалом, адже висвітлює практично невідоме для широкого загалу питання розвитку освіти в Західній Україні, як важливого факту становлення громадянських структур у довоєнний період історії.

Дана виставка задумана, як початок довготривалого проекту, що сприятиме зростанню  національної самоідентичності українців та відроджуватиме втрачені зв’язки між поколіннями українців. Подібні виставки і проекти є невід’ємною частиною процесу подолання Україною тоталітарного і колоніального минулого.

З вересня 2010 року планується експонувати виставку «Рідній Школі  – 130 років» у школах міста. До осені виставка мандруватиме культурними закладами та органами місцевої влади.

Виставка «Рідній Школі – 130 років» створювалася за підтримки Центрального Державного Історичного  Архіву у Львові , Товариства «Рідна Школа», Меморіального музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» управління культури та туризму ЛМР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *