ОСТАННІ НОВИНИ

Партія регіонів знайшла в Україні 16 регіональних мов

Львівський портал

|
У проекті базового закону "Про мови України", який підготувала Партія регіонів і незабаром направить у Верховну Раду України, визначений перелік з 16 мов, які можуть вважатися регіональними, повідомляє "Дзеркало тижня".

Це білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, караїмська, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, російська, румунська, словацька і угорська.
Законопроект наділяє правом запроваджувати регіональні мови місцеві ради всіх рівнів. Це можливо, якщо кількість носіїв мови на відповідній території складає не менше 10% її населення. Якщо кількість носіїв мови менше згаданої цифри, заходи з її підтримки застосовуються за рішенням місцевої ради.
Крім того, законопроектом закріплений особливий порядок виявлення носіїв мов. Чисельність мовної групи повинна встановлюватися на підставі даних Всеукраїнського перепису населення, проведеного в 2001 р.
Ці дані можуть уточнюватися за підсумками опитування осіб, що проживають на відповідній території, або ж шляхом збору підписів таких осіб під свідоцтвом про їх приналежність до мовної групи. Опитування можуть організовувати органи державної влади і самоврядування, об`єднання громадян і органи самоорганізації населення.
При цьому закон не відповідає на питання про те, яким чином проводитимуться такі опитування, як збиратимуться підписи і хто встановлюватиме достовірність їх результатів.
РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *