ОСТАННІ НОВИНИ

Наприкінці року регіонали планують реформувати місцеве самоврядування

Львівський портал

|

Реформа місцевого самоврядування є необхідною умовою другого етапу політреформи, яка планується в останньому кварталі 2010 р. Після чого, для економічного вирівнювання регіонів необхідно буде провести через декілька років і адміністративно-територіальну реформу, заявив віце-прем`єр з регіональному розвитку Віктор Тіхонов, пише "Дзеркало тижня".

"Нам дійсно потрібно забезпечити перерозподіл фінансових і владних ресурсів з центру на місця за принципом субсидіарності, для того, щоб місцеві еліти були зацікавлені в розвитку регіонів. Планується ліквідація виконавчих органів при обласних і районних адміністраціях і передача влади громадам в особі обласних і районних рад, – заявив віце-прем`єр. – Це неодмінна умова другого етапу політичної реформи. Губернатори і голови райадміністрацій повинні виконувати виключно функцію контролю з боку держави. Для того, щоб вирівняти регіони економічно, необхідна і адміністративно-територіальна реформа".

За словами В.Тіхонова, на підготовку необхідного пакету документів і законопроектів необхідно немало часу. У програмі уряду на 2010 р. мова йде про четвертий квартал поточного року. До цього часу мають бути готові проекти нових законів про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації, адміністративно-територіальний устрій України, спеціальний статус Севастополя і Києва.

"Що стосується адміністративно-територіальної реформи, – продовжив В.Тіхонов, – то з урахуванням підготовки громадської думки на неї може піти два-три роки. Ми не повинні ризикувати. Треба знайти такий варіант, який би виключив який-небудь конфлікт на місцях. Нам не потрібне повторення "реформи" Романа Безсмертного. До того ж всі ці кроки вимагають внесення змін до Конституції України", – додав віце-прем`єр.

РБК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *