ОСТАННІ НОВИНИ

У Яценюка заявляють, що Янукович порушив закон про НБУ

Львівський портал

|

Президент України Віктор Янукович порушив порядок формування Ради НБУ, звільнивши своїм указом від 16 квітня №545 членів Ради Національного банку України, у тому числі Арсенія Яценюка.  Про це повідомляє прес-служба політичної партії «Фронт Змін».

Як йдеться у повідомленні, відповідно до статті 10 Закону «Про Національний банк України» термін повноважень члена Ради НБУ становить 7 років. Припинення повноважень членів Ради відбувається у зв’язку з закінченням терміну їхніх повноважень або в разі:

а) власного бажання, за умови подання письмової заяви;

б) припинення їхнього громадянства або виїзду за межі України на постійне місце проживання;

в) набрання законної сили обвинувальним вироком суду у скоєнні кримінального злочину;

г) смерті або на підставі рішення суду про оголошення особи померлою або визнання безвісно відсутньою.

«Арсеній Яценюк був призначений членом Ради НБУ Указом Президента України від 25 вересня 2006 року, і жодна з наведених підстав не може бути причиною його звільнення із займаної посади. Таким чином, повноваження Арсенія Яценюка як члена Ради Нацбанку закінчуються 25 вересня 2013 року», – наголошує «Фронт змін».

Згідно з цим законом, Президент України також може достроково припинити повноваження призначеного ним складу Ради НБУ в разі оголошення їй недовіри у зв`язку з тим, що виконання Основних засад грошово-кредитної політики за підсумками року не забезпечило стабільність грошової одиниці України. У цьому разі Президент України зобов`язаний звільнити своїх представників та призначити новий склад Ради Національного банку. Проте Віктор Янукович не висловлював недовіри до призначеного ним складу ради НБУ. Це підтверджується відсутністю такого Указу, а також тим, що в складі цієї Ради залишився Валерій Гейц, призначений Указом Президента від 28 лютого 2005 року.

Арсеній Яценюк заявляє, що цей крок свідчить про прагнення нової влади до монополізації усіх сфер життя країни. «Вони критикували попередній уряд за непрофесійність та друкування грошей. При цьому серед новопризначених членів Ради є люди, які не мають досвіду вирішення тих надважливих питань, які віднесено до компетенції Ради Національного банку України. Цей крок можна пояснити тільки одним: бажанням привести до НБУ своїх людей, аби прибрати до рук друкарський станок Нацбанку», – підкреслює А. Яценюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *