ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові військовослужбовці зустрілися з колишніми в’язнями нацистських таборів

Львівський портал

|

У рамках відзначення в Україні Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, за підтримки Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України та Регіонального медіа-центру МО України, відбулася зустріч військовослужбовців 79 окремого батальйону управління Західного оперативного командування із колишніми бранцями нацистських таборів смерті та в’язнями ГУЛАГу. Про це повідомляє Львівський регіональний медіа-центр МО України.

Цей захід відбувся у приміщенні одного з підрозділів Товариства Червоного Хреста – Медико-соціальному центрі для людей, які постраждали від диктаторських режимів.

Зустріч відкрив колишній в’язень концтабору смерті Маутхаузен Богдан Сідельник.

Загалом у заході взяло участь 27 літніх людей, які свого часу пройшли крізь горнило таких відомих «фабрик смерті», як Освенцім, Маутхаузен, Равенсбрюк, Замосць, Фльосенбург, Заксенхаузен, Бухенвальд та Дора. Їхні історії військовослужбовці почули після спільної молитви та хвилини мовчання.

Також під час цієї зустрічі військовослужбовцям розповіли, що медико-соціальний центр розпочав свою діяльність у 1996 році, як спільний з Україною проект Баденського Червоного Хреста (Німеччина). Підопічними МСЦ, окрім колишніх в’язнів фашистських концтаборів, гетто, репресованих сталінським режимом є одинокі люди похилого віку, інваліди міста та особи, які звернулися по допомогу до Червоного Хреста. Вони отримують від фахівців МСЦ медичний патронаж та допомогу. З самого початку проект МСЦ був розрахований на 8 років. Однак, завдячуючи зусиллям громадськості та Червоного Хреста Німеччини, центр продовжує своє існування. Основний притік коштів на потреби центру відбувається із фонду Максиміліан-Кольбе-Век, завдячуючи якому впродовж 2009 року літні люди отримали санаторно-курортні путівки та продуктові набори на суму 90 тисяч гривень.

«Від початку нашої роботи у Львові на обліку перебувало близько 500 чоловік. Однак роки невблаганні. На даний час ми опікуємось лише 120 старенькими. Для того, щоб вони отримували належну медичну та практичну допомогу у нас працює патронажна медична сестра та  чотири лікаря-волонтера. Є аптекарський куток та фіто-процедурна. А щоби дозвілля підопічних не було одноманітним вони самі організували пісенно-літературний гурток «Активність в віці», – розповіла директор МСЦ Ніна Добренька.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *