ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські організації оскарживатимуть всі рішення місцевої влади після 30 травня як неконституційні

Львівський портал

|

Верховна Рада України своїм рішенням про внесення змін до Конституції, яким пропонується подовжити на рік термін повноважень нинішніх місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, вчергове грубо порушила Основний Закон держави. Мотиви прийняття рішення зрозумілі – народні обранці вкотре керувалися не Законом, а політичною доцільністю. Однак подібне рішення Верховної Ради призведе до посилення хаосу в регіонах, де влада з 1 червня 2010 року виявиться нелегітимною. Тому ми закликаємо Президента Януковича розпустити парламент, який діє всупереч національним інтересам України і провадить практику систематичного, грубого порушення Конституції України – заявив голова ГО «Громадський Форум Івано-Франківська» Юрій Соловей.
Антиконституційні спроби продовжити перебування в органах місцевого самоврядування нинішніх посадових осіб, це не що інакше як пряма узурпація влади діючими політичними елітами. Верховна Рада лише продовжила практику своєї антиконституційної діяльності. Скасувавши вибори 30 травня 2010 року, народні обранці хочуть зараз під прикриттям Конституційного Суду, продовжити свою антиконституційну діяльність і незаконно внести зміни до Основного Закону. У разі якщо Конституційний суд визнає законність подовження повноважень місцевих рад то завтра ми можемо отримати ситуацію коли Верховна Рада заднім числом подовжить собі повноваження, а Президента України визнає довічно обраним.
 Подібне рішення парламенту  ще більше поглибить ту політичну кризу, яка є в Україні і яка унеможливить пересічним громадянам брати участь в управлінні державою, адже зникає термін – народовладдя. Тому більше ста громадських організацій України, які об’єдналися навколо відміни місцевих виборів, заявляють, що не залишать таку антиконституційну діяльність Верховної Ради.
У всіх містах України всі рішення місцевих рад та міських голів після 30 травня 2010 року будуть опротестовуватися в судовому порядку як такі, що прийняті нелегітимними органами. Можливо, це змусить владу повернутися лицем до народу і дати можливість обрати достойних представників до місцевих рад, – заявив голова ГО «Львівська громада» Орест Парубчак.
Подібне рішення Верховної Ради – звичайне свавілля народних обранців. Адже Верховна Рада на свій розсуд запропонувала продовжити повноваження, не провівши навіть парламентських слухань на цю тему. Більше того, те голосування, що відбулось 1 квітня з місцевими виборами стане ще більшим подразником для громадян, адже таке знущання парламенту над народом призведе лише до посилення недовіри між владою і людьми, враховуючи те, що пересічні громадяни найбільше зіштовхуються з владою на місцях, – заявив голова ГО «Форум спасіння Києва» Віталій Черняховський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *