ОСТАННІ НОВИНИ

У Мюнхені знову призупинили суд над Дем’янюком

Львівський портал

|

Сьогодні у Мюнхені було перенесено слухання в справі Джона (Івана) Дем’янюка через хворобу підсудного. Як повідомив головуючий суддя Ральф Альт, обвинувачуваний поскаржився на болі в грудях, і хоча лікарі не виявили в нього нічого серйозного, було ухвалено рішення не привозити Дем’янюка насильно до суду. Коли саме буде відновлений процес, не повідомляється.

Нагадаємо, що перерваний через свята процес над Дем’янюком відновився у вівторок, 12 січня, і вже ознаменувався невеликою сенсацією. Обвинувачуваний, який перебував у лежачому положенні, незмінно мовчав і тримав очі закритими в залі суду перед включеною камерою знімальної групи першого німецького телеканалу ARD раптом вимовив фразу: "Що відбувається? Я не Гітлер".

Під час слухань, які відбулися, були озвучені обвинувачення прокуратури у свідомій участі Дем’янюка в знищенні євреїв. Крім того, виступили й були заслухані приватні обвинувачі, які дивом уціліли в Собіборе, або втратили там своїх близьких. Проте, досі немає жодного свідка, хто б пам`ятав Дем’янюка в Собіборі. Через відсутність серйозної доказової бази його особистої причетності до звірств у таборі смерті обвинувачення мають в основному моральний характер.

Тим часом, відповідно до законодавства ФРН, якщо судовий процес перерветься з будь-якої причини більш, як на три тижні, або, у деяких випадках, на місяць, то його потрібно буде проводити заново.

89-річний Іван Дем’янюк, котрий був радянським військовополоненим, потім американським громадянином, а зараз особа без громадянства, обвинувачується в пособництві в убивстві 27 900 євреїв у таборі смерті Собібор в 1942-1943 роках, де, як стверджує слідство, він служив охоронцем. Натомість сам Дем’янюк заперечує такі відомості й запевняє, що в той час був військовополоненим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *