ОСТАННІ НОВИНИ

З 1 січня Україна стала міжнародним відстійником для емігрантів

Львівський портал

|

З 1 січня 2010 року набула чинності друга частина Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

Згідно з цією угодою, Україна прийматиме осіб, які прибули в країни ЄС з території нашої держави та порушили правила в’їзду і перебування в цих країнах. Відповідно до аналізу, проведеного фахівцями Держприкордонслужби України, кількість прийнятих за Угодою осіб наступного року сягне 8-10 тисяч на рік, з яких 6 тисяч – громадяни України, а до 4 тисяч – громадяни третіх країн. Як відомо, обов’язковою умовою приймання осіб є наявність необхідних доказів їх перебування на території України.

Компетентними органами, на які покладено завдання з виконання вимог Угоди, є МВС та Адміністрація Держприкордонслужби. Їх повноваження чітко розмежовані у спільній Інструкції про порядок дій органів внутрішніх справ та органів охорони державного кордону, текст якої наразі погоджується.

24 грудня 2009 року в Адміністрації Держприкордонслужби відбулася міжвідомча нарада фахівців служби та МВС України, на якій узгоджувалися позиції відомств щодо питань, пов’язаних з механізмом виконання угоди. Насамперед це стосується організації взаємодії зацікавлених органів, розгляду справ стосовно прийнятих осіб у судах, порядку дій посадових осіб тощо.

“Адміністрація Держприкордонслужби провела серйозну підготовку до виконання положень Угоди, – зазначив під час наради головуючий на ній перший заступник голови відомства – директор Департаменту охорони державного кордону Павло Шишолін.– Зокрема, ми внесли зміни до навчальних програм Національної Академії ДПСУ та Навчального центру підготовки молодших спеціалістів, триває реконструкція та вдосконалення відомчої системи тримання, активно вивчається досвід правоохоронних відомств держав-членів ЄС з цих питань.

Як повідомлялося, зокрема, за оцінками тижневика «Коментарі», в Україні в 2010 році може опинитися 150 тис. нелегальних емігрантів, яких може передати ЄС в рамках угоди про реадмісію.

За даними видання, Україна в пунктах тимчасового утримання нелегальних мігрантів зможе утримувати близько 4 тис. осіб, що обійдеться бюджету в 3 млн. доларів.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *