ОСТАННІ НОВИНИ

Любов до комуністичної символіки прирівняли до криміналу. У Польщі

Львівський портал

|

Президент Польщі Лех Качиньський схвалив закон, що передбачає кримінальну відповідальність за володіння або покупку комуністичних символів, повідомляє Associated Press.

Згідно документу, схваленому 27 листопада, будь-хто, хто володіє, продає або поширює речі або записи, що містять символіку комунізму, може бути оштрафований або засуджений до тюремного заключення на строк до двох років. Правда, від відповідальності звільнені ті, хто використовує дані символи з художніми і освітніми цілями, а також колекціонери комуністичної атрибутики.

Законопроект був запропонований правою партією «Закон і справедливість» (Prawo i Sprawiedliwosc, PIS), одним з творців якої є нинішній президент країни, і підтриманий згодом правлячою партією «Громадська платформа» (Platforma Obywatelska), до якої належить прем’єр-міністр країни Дональд Туск. Законопроект був зустрінутий критикою з боку лівих рухів, які відзначали, зокрема, що в документі не міститься список конкретних символів, що підлягають забороні.

Сенатор від партії «Закон і справедливість» Збігнев Ромашевський (Zbigniew Romaszewski) відмітив в інтерв’ю AP, що комуністичні символи, такі як серп і молот і червона зірка, повинні бути заборонені, тому що «лиходійства, здійснені комуністичними режимами, забуваються, що дозволяє процвітати бізнесменам, що продають речі з такою символікою і портрети радянських лідерів».

На думку депутата, до комунізму потрібно відноситися так само, як і до фашизму. «Число жертв (комуністичного і фашистського режимів – ред.) зіставне. Ми в Польщі жили між двох радикальних режимів і ми знаємо, що вони собою являють», – сказав він.

За матеріалами УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *