ОСТАННІ НОВИНИ

Україна переплатила за ліки 32 мільйони - Луценко

Львівський портал

|

Україна втратила понад 32 мільйони гривень у зв’язку із закупівлею медпрепаратів за завищеними цінами.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, коментуючи ситуацію із держзакупівлями Міністерства охорони здоров`я.

Він нагадав, що незважаючи на меморандум про продаж ліків за зниженою ціною країнам з економікою, що розвивається, вітчизняний МОЗ продовжував проводити держзакупівлі у певного кола наближених до нього посередників за завищеною ціною.

Луценко навів кілька прикладів схем подібних закупівель, за якими посередникам (серед яких лише одна компанія мала відношення до виробництва ліків) виплачувалися 50% відкату при закупівлі медпрепаратів.

За словами міністра, схема була відпрацьована таким чином, що ознак кримінального злочину в ній немає. "Але ми вбачаємо умисел чиновників МОЗ", – зауважив Луценко.

"Ми вважаємо, що в цій ситуації держава понесла необґрунтованих збитків на суму понад 32 мільйони гривень, які могла б зекономити для закупівлі більшої кількості ліків та обладнання", – заявив міністр.

Саме тому Луценко підтримав ініціативу прем’єра Юлії Тимошенко щодо створення міжвідомчої групи з розслідування ситуації щодо держзакупівель на фармацевтичному ринку.

"У цьому господарстві давно пора наводити системний порядок. Бо це глибоко корумпована галузь", – заявив міністр.

Раніше стало відомо про закупівлю Україною препарату "Таміфлю" через посередника у той час, коли компанія-виробник "Роше" ще з 1 липня запропонувала країнам з економікою, що розвивається, закупити препарат за ціною від 2 до 6 євро за упаковку.

У МОЗ відкинули звинувачення у непрозорості закупвлі "Таміфлю" і наголосили на законності проведеного процесу.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *