ОСТАННІ НОВИНИ

Ющенко не дозволив підвищити вартість сигарет

Львівський портал

|

Відповідно до частини другої статті 94 Конституції України Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби». Про це повідомляє прес-служба президента.
Пропозиції Президента України під час розгляду зазначеного Закону на пленарному засіданні Верховної Ради України представлятиме Перший заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Кабінеті Міністрів України О.Шлапак.
Як наголошує президент, з прийняттям Закону сума акцизного збору у ціні однієї пачки сигарет без фільтра буде орієнтовно у 4,3 раза вищою, ніж у Російській Федерації, а сигарет з фільтром – у 3,3 –3,8 раза. Ціни ж на тютюнові вироби в Україні, за оцінкою виробників, зростуть на 40 – 50 відсотків (на тютюнові вироби з фільтром орієнтовно на 2,60 – 4,20 гривні та без фільтра – на 1,40 гривні) та перевищуватимуть ціни в Російській Федерації на сигарети без фільтра вдвічі та сигарети з фільтром низького класу в 1,5–2 рази.
«Роздрібна ціна на сигарети без фільтра «Прима» в Україні зросте з 3,25 гривні за пачку до 4,64 гривні, сигарети з фільтром «Бонд» – з 5,50 гривні до 8,12 гривні. У Російській Федерації роздрібна ціна таких сигарет в еквіваленті до гривні становить відповідно 2,21 гривні та 5,24 гривні. Це створить ризик надходження в Україну контрабандної продукції», – наголошує президент.
Крім того, на переконання Глави держави, встановлення нової (збільшеної) ставки акцизного збору на тютюнові вироби може призвести до скорочення виробництва і, відповідно, зменшення обсягів їх продажу. Як наслідок, мобілізація надходжень до Державного бюджету України, в тому числі з податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, може бути не забезпечена. Скорочення виробництва тютюнових виробів може спричинити вивільнення працівників галузі.
Нагадаємо, законом «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» пропонується з дня його опублікування збільшити ставки акцизного збору у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції) на сигари та сигарети з фільтром на 20 гривень відповідно за 100 і 1000 штук, на сигарети без фільтра, цигарки та тютюн для куріння на 9 гривень відповідно за 1000 штук і 1 кг, на тютюн і його замінники на 6 гривень за 1 кг, на жувальний і нюхальний тютюн на 2,5 гривні за 1 кг, а в процентах до обороту реалізації товару (продукції) – на 16 процентів, а також підвищити розмір мінімального податкового зобов`язання зі сплати акцизного збору за кожну власну назву сигарет без фільтра, цигарок з 50 гривень до 62 гривень за 1000 штук, сигарет з фільтром – зі 100 гривень до 130 гривень за 1000 штук (стаття 2 розділу 1, пункт 1 розділу II).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *