ОСТАННІ НОВИНИ

Псевдоборотьба Садового

Львівський портал

|

Прийняття ухвали про врегулювання торгівлі алкоголем, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами у Львові не викорінила проблему дитячого алкоголізму та тютюнопаління у місті. Натомість ухвала дискредитувала міську раду в очах підприємців та пролобіювала інтереси великого бізнесу. Позаяк підлітки і далі вживають алкоголь і тютюнові вироби, але при цьому купують їх у великих магазинах чи на літніх майданчиках.

Голова громадської організації “Я-львів’янин” Андрій Антонищак переконаний, ухвала, яка приймалася при активному лобіюванні міського голови Львова Андрія Садового, має виключно популістський характер. “Ухвала діє тільки в частині репресивних заходів щодо малих архітектурних форм. Жодних профілактичних робіт не ведеться, а ситуація з підлітковим алкоголізмом та тютюнопалінням не покращилася”, – наголошує А.Антонищак.

У той же час, за його словами, заборона продажу алокголю і тютбюну у МАФах позитивно вплинула на бізнс барів, кафе та літніх майданчиків, які також розміщені поблизу навчальних закладів. “Я не розумію, чому ресторани, бари, кафе, літні майданчики залишилися поза увагою міської влади. Виходить парадокс. Магазинам заборонили біля навчальних закладів торгувати пивом, алкоголем та тютюном, а літні майданчики, які розміщені ще ближче, усе це продають”, – зазначає А. Антонищак.

Він переконаний, що проблема дитячого алкоголізму та тютюнопаління не в тому, що алкоголь і сигарети продають біля навчальних закладів, а в самому споживанні підлітками цих виробів, адже за ними ніхто не стежить. Більше того, парадоксальним є той факт, що підлітки пиячать та курять фактично під носом у львівського мера – сидячи чи то на лавочках, чи то на території літніх майданчиків на площі Ринок.

Виходом із ситуації, на думку Андрія Антонищака, є перш за все встановлення рівних умов для усіх підприємців у Львові. Окрім цього, треба звернути увагу на споживання підлітками алкоголю і тютюну. “Біда не в продажу, а в споживанні”, – наголошує А. Антонищак.

Натомість у міській раді зазначають, що проблему із продажем алклголю, пива та тютюну у кіосках фактично вдалося вирішити. “Що стосується барів, літніх майданчиків і ресторанів, то ухвалою сесії не передбачалося заборонити продаж алкоголю, пива та тютюну у ресторанному господарстві”, – наголошує директор департаменту економічної політики ЛМР Ірина Кулинич.

Нагадаємо, ухвалою Львівської міської ради про врегулювання торгівлі алкоголем, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами передбачалася заборона продажу у стаціонарних об’єктах торгівлі та об’єктах дрібнороздрібної мережі алкоголю, пива та тютюну біля навчальних закладів, аби запобігти підлітковому алкоголізму та тютюнопалінню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *