ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщину звільняють від пестицидів

Львівський портал

|

224 бочки, які вміщують понад 37 тонн отруйних пестицидів, із міста Яворів вивезуть в Гамбург (Німеччина). Про це сьогодні під час виїзду у м. Яворів повідомив завідувач сектором поводження з відходами Державного управління охорони навколишнього середовища у Львівській області Андрій Галушко.
Він зазначив, що процес вивезення пестицидів з Яворова фінансує Мінприроди України, на що було виділено 700 тисяч гривень. Роботи з вивезення виконує ТзОВ «Динаміка», яке виграло тендер. Представники фірми пообіцяли, що отруйні хімікати покинуть Яворівський район упродовж двох днів. Тобто сьогодні з Яворова вивезуть 20 тонн, а завтра – решту.
«Проблема знешкодження непридатних пестицидів не є новою. Ця робота у Львівській області ведеться з 2004 року. Минулого року за клопотанням управління охорони навколишнього природного середовища Мінприроди виділило кошти з державного фонду і були проведені тендерні процедури, у результаті яких була укладена угода з ТзОВ «Динаміка» для знешкодження отрутохімікатів», – сказав Галушко.
Окрім того, на рівні області було визначено інші райони, з яких будуть вивозити пестициди. Зокрема до кінця цього року від отрутохімікатів планують очистити ще 9 районів. Це Жовківський, Радехівський, Кам’янко-Бузький, Сколівський та інші райони.
За словами Галушка, також були перезавантажені три тонни пестицидів, які орієнтовно 20 років у розсипаному стані лежали на території колишнього агросервісу у Яворові. «Після цього пестициди були затарені в металеві бочки і упаковані», – говорить Галушко.

До кінця цього року у Львівській області від пестицидів буде очищено 9 районів. На сьогодні лише три райони вільні від цих отрутохімікатів. Про це сьогодні під час засідання міжвідомчої комісії з питань моніторингу довкілля повідомив перший заступник голови Львівської ОДА Валерій П’ятак.
За його словами, уже завтра у Яворівському районі не буде пестицидів. Він додав, що найгірша ситуація у Золочівському, Жидачівському та Дрогобицькому районах, проте вже на наступний рік і вони будуть вільні від пестицидів.
За його словами, програма боротьби з пестицидами в області фінансується дуже якісно і виконується так же. П’ятак додав, що усі пестициди будуть переробляти у Європі. Він зазначив, що на сьогодні в області є близько 600 тонн пестицидів, проте вже зараз сотню готують до вивозу.

«Об’єктивно»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *