ОСТАННІ НОВИНИ

Придорожні хрести: демонтувати не можна залишити

Львівський портал

|

До 14 серпня цього року дорожники зобов’язані прибрати з узбіч автомобільних доріг загального користування всі ритуальні знаки, які встановлені в Україні на місцях аварій.
Рішення прибрати ритуальні знаки з автодоріг було прийнято ще на початку року на спільній нараді Укравтодору та Департаменту ДАІ МВС України.
Як наголошують київські високопосадовці, ритуальні пам’ятки не лише заважають дорожникам обслуговувати та утримувати автодороги, а й відволікають водіїв.
Дискусії про доцільність демонтажу самовільно встановлених на узбіччях доріг поминальних хрестів на місцях ДТП, ведуться уже віддавна. Однак, попри те, що більшість громадян висловлюється за таку необхідність, адже не варто перетворювати автошляхи на суцільний цвинтар, реально справа далі розмов не просунулася.
На цей час демонтували ритуальні пам’ятники лише при тих дорогах, що підлягали капітальному ремонту.
Власники доріг, у місті – мерія та облавтодор – поза Львовом, не поспішають братися за грішну справу – знесення хрестів. Відтак відповідальність за виконання рішення перекидають з одного відомства на інше. Мовляв, справа занадто делікатна й, можливо, не варто провокувати конфліктів із родичами загиблих на дорогах й робити їм знову боляче. Чиновники з облавтодору кажуть, що окрім стримуючого морального аспекту, їм загрожує ще й низка цивільних позовів, бо ж фактично хрести на узбіччях доріг належать тим, хто їх встановив. А оскільки далеко не на всіх хрестах чи пам’ятниках вказано ім’я особи, в пам’ять про яку встановлено цю архітектурну форму, пошук власників стає доволі проблематичним. То ж наразі можновладці Львівщини сподіваються лише на свідомість громадян, тобто самі встановили, самі й будьте добрі приберіть.
У мерії схоже від проблеми самоусунулися. Ніхто не веде статистики цих пам`ятних знаків, а відтак і сказати точної кількості хрестів вздовж міських доріг, ані мікрорайона чи вулиці, де їх найбільше теж ніхто не може. Хто саме мав би займатися демонтажем ритуальних знаків там наразі також не задумувалися.
Як розповіли «Львівському порталу» у прес-службі ЛМР, посадовці проводили бесіди зі священнослужителями, яких просили переконати людей у недоцільності встановлення таких поминальних знаків. Далі подібних розмов муніципалітет не просунувся.
Варто зазначити, що переконувати священиків особливої потреби немає, оскільки вони кажуть, що жодного релігійного чи духовного значення такі пам’ятки при дорогах не несуть. Церквою хрести при дорогах не освячуються і є лише побутовою традицією.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *