ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура області виявила на озері «Байкал» ряд грубих порушень

Львівський портал

|

Прокуратура Львівської області спільно із фахівцями здійснила перевірку щодо додержання природоохоронного законодавства на водоймищі біля с. Демня Миколаївського району (озеро «Байкал») та виявила ряд грубих порушень. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області. 

Зокрема, незважаючи на те, що згадана водойма є місцем масового відпочинку громадян, особливо в літній період, в порушення чинного законодавства статус водоймища – озера «Байкал» не визначено; паспортизація відсутня; рішення про зміну цільового призначення із колишнього кар’єру на водойму відсутнє; прибережна захисна смуга на місцевості не винесена до цього часу.  

Також з’ясовано, що в межах 50-ти метрової прибережної захисної смуги озера «Байкал» членами кооперативу збудовано споруди капітального типу (бані, сауни), встановлено загорожі до урізу води озера, включаючи приберегову водоохоронну зону.

Як засвідчила перевірка, виявлені порушення мають триваючий характер і цьому, насамперед, сприяла позиція органів влади, місцевого самоврядування та спеціально уповноважених органів контролю, як районного так і обласного рівнів.

Так, відповідно до вимог Водного кодексу України до відання районних Рад у галузі водних відносин на їх території належить організація роботи по винесенню в натуру та влаштуванню прибережних захисних смуг вздовж річок, морів та навколо водойм, однак така, в межах озера «Байкал», не встановлена та не винесена в натуру .

Проте, слід принагідно зазначити, що технічна документація із встановлення прибережної захисної смуги навколо озера «Байкал» розроблена ще в листопаді 2005 року, а затверджена сесією районної ради лише в лютому 2007 року.  

Перевіркою згаданого рішення встановлено, що замість винесення в натуру прибережної захисної смуги, а саме залуження, рекультивації існуючих понижень та каналів, посадки однорядних лісонасаджень, виносу будівель – житлових та нежитлових, розбирання існуючих бетонних та металевих огорож тощо, районна рада обмежилась лише встановленням водоохоронних знаків (декілька стовпців). 

Крім того, незважаючи на те, що на озері «Байкал», відбувається масове купання населення, використовуються моторизовані плаваючі засоби, Миколаївська районна рада правила користування водним об’єктами не встановила, що є теж порушенням. 
Незважаючи на грубі порушення вимог містобудівного, земельного, санітарного законодавства на території озера «Байкал», які призвели до самовільного захоплення та забудови окремими громадянами земель в межах прибережної захисної смуги, спеціально уповноваженими органами контролю не вживалося жодних заходів до їх усунення.

Також, перевіркою, проведеною в Інспекції ДАБК у Львівській області встановлено, що дозволи на виконання будівельних робіт з будівництва чи реконструкції об’єктів, які знаходяться на території озера «Байкал» не видавались. В той же час, незважаючи на відсутність надання таких дозволів та наявність споруд капітального типу в межах прибережної захисної смуги, перевірки з 2006 року Інспекцією не проводились; заходи до порушників не вживались; питання про знесення самовільно збудованих споруд капітального типу в прибережно захисній смузі озера «Байкал» не порушувались.
Має місце повна бездіяльність і зі сторони Державної екологічної інспекції у Львівській області. Про це свідчить той факт, що державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища упродовж 2004-2005 роках проводились лише вибіркові перевірки (зокрема, одного члена кооперативу), а починаючи з 2006 року і до сьогодні перевірки не проводились.

Аналогічно, Інспекцією з контролю за використанням і охороною земель у Львівській області при проведенні перевірок додержання вимог земельного законодавства на території КСТ «Цементник», при виявленні грубих фактів самовільного захоплення громадянами земельних ділянок в межах прибережної захисної смуги, використанні земель не за цільовим призначенням, достатніх заходів до усунення виявлених порушень не вживалося, нарахування шкоди та збитків не здійснювалося, а обмежувалися лише притягненням громадян до адміністративної відповідальності. 

За таких обставин, на вимогу прокуратури області, Миколаївським міжрайонним прокурором внесено подання голові Миколаївської районної ради, голові Миколаївської РДА та начальникові Миколаївського РВ ГУМВСУ у Львівській області, заявлено до Миколаївського районного суду 13 позовів про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок прибережної захисної смуги озера «Байкал» на території Демнянської сільської ради; про повернення даних земельних ділянок у розпорядження Миколаївської районної державної адміністрації та про знесення самовільно збудованих будівель в межах прибережної захисної смуги.  

Окрім цього, прокуратурою області підготовлені документи прокурорського реагування в органи контролю області, а також у Львівську обласну державну адміністрацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *