ОСТАННІ НОВИНИ

Кабала від Садового

Львівський портал

|

Боргова яма Львова збільшилася ще на 380 мільйонів гривень. Міська рада дала дозвіл двом комунальним підприємствам Львова на отримання кредитів від ЄБРР. Кредит залучають на інвестицію в інфраструктуру громадського транспорту та послуг у Львові, у тому числі на оновлення парку трамваїв, оновлення інфраструктури трамвайного сполучення, модернізацію депо тощо. Намір, безперечно, благий, проте, як відомо, саме благими намірами вистелена дорога у пекло.

Позаяк, станом на сьогодні крім кредиту ЄБРР Львів уже запозичив 192 млн. грн по перших серіях облігацій, плюс муніципальних облігацій ще на 100 млн. грн реалізували цього року на будівництво стадіону. Паралельно із цим є ще запозичення комунальних підприємств міста – 25 млн. доларів США, які взяв «Львівводоканал», та позика «Львівсвітла».

«Ми беремо ці позики в умовах, коли місто вже позичило близько 1 мільярда гривень. Якщо взяти ще ці позики ЄБРР, то до 2019 року ми маємо віддати суму, яка буде перевищувати всі бюджети розвитку разом, які Львів матиме до того часу», – переконаний депутат Львівської міської ради, член ГО «Спільнота» Володимир Гірняк.

З такою динамікою тільки наступного року, за словами голови бюджетної комісії Львівської міської ради Андрія Стецьківа, Львову доведеться викласти своїм кредиторам 40 млн. грн лише відсотків по тих чи інших кредитах. А у рік проведення Євро-2012 місту доведеться віддавати понад 100 млн. грн.

Проте найкритичнішим, за словами Андрія Стецьківа, для Львова буде 2014 рік. «Найтяжчим буде 2014 рік, коли доведеться повертати 300 млн. грн основної маси позики та ще плюс 30 млн. грн відсотків», – переконаний він.

Усі ці кошти необхідно буде повертати з міського бюджету розвитку, який мав би бути спрямований на ремонти закладів соціальної сфери – садочки, школи, лікарні, а також на покращення інженерних мереж міста. Натомість, левову частку бюджетів розвитку наступних років доведеться віддавати кредиторам.

У той же час не додає оптимізму як обсяг цьогорічного бюджету розвитку, так і його наповнення. За словами Андрія Стецьківа, бюджет розвитку Львова складає 247 млн. грн. Проте наразі виконання бюджету розвитку становить лише 25 млн. грн.

Важко уявити, як в таких умовах команда чинного мера планує повертати багатомільйонні запозичення найближчими роками, особливо враховуючи перспективи проведення у Львові Євро-2012.

«Місто вже залізло у боргову яму. За останніх півтора року ми набрали стільки кредитів, що потім буде важко з них виплутатись», – констатує Володимир Гірняк.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *