ОСТАННІ НОВИНИ

Фермери бояться брати у держави гроші

Львівський портал

|

Бюджетна підтримка сільськогосподарських підприємств  неефективна, заявив сьогодні у Львові під час виїзного засідання парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин голова комітету Микола Присяжнюк.

За його словами, цього року з державного бюджету було виділено 12 млрд грн. на підтримку агропромислового комплексу країни. «Це набагато більше коштів, аніж виділялося у минулі роки, однак через недолугу бюджетну політику, ми отримали зворотній ефект. Треба визнати, що бюджетна підтримка села не є ефективною», – заявив М.Присяжнюк.

Заступник голови комітету Сергій Рижук також переконаний, що слід на законодавчому рівні змінити підхід до фінансування сільського господарства. «Мільярди державної підтримки пішло на 7% великих сільськогосподарських підприємств, фактично на підтримку латифундистів, які засіюють соняшник та зерно й так мають надприбутки. Індивідуальним сільським господарствам мало що залишається. Ідеологія державної підтримки має вмерти. Це нас доконало. Необхідно змінити підходи фінансування розвитку АПК, однак у цьому ще треба переконати і в цілому Верховну Раду й уряд», – зауважив С.Рижук.

Подібної думки дотримується і заступник міністра аграрної політики Роман Шмідт. «Основний вал виробництва забезпечують індивідуальні селянські господарства, однак дотації йшли на великі підприємства. Уряд розробив державну цільову економічну програму підтримки сільськогосподарського виробництва, яка розрахована до 2015 року. За цією програмою передбачаються зміни власне у цьому напрямку. За шість років буде 6,7 млрд грн. скеровано на підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Цього року планується на ці цілі надати 190 млн грн.», – зазначив заступник міністра. За його словами, програмою передбачено створення кооперативів, які сприятимуть збуту сільськогосподарської продукції дрібними товаровиробниками – особистими селянськими господарствами, фермерськими господарствами. Планується створення кооперативів різного спрямування: молочарські, м`ясні, плодово-овочеві, зернові та сервісні.

Своєю чергою представник фермерських господарств Львівщини висловив побажання, щоб державні мужі, виписуючи закони та передбачаючи кошти для фермерів, подбали й про те, яким чином зменшити тиск фіскальних органів та перевіряючи структур. «Фермери бояться брати державні гроші. Одна рука дає, друга не втомлюється перевіряти. Таке враження, що серед фермерів шукають корупціонерів», – зазначив Богдан Курилко, виконавчий директор кооперативу «Колос», що у Буському районі.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *