ОСТАННІ НОВИНИ

Україна є другою після Росії, де вживають опіати

Львівський портал

|

За даними дослідження, результати якого наведені у звіті ООН, Україна є другою після Росії за кількістю людей, які вживають  опіати. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на «Радіо Свобода».

Ця проблема останніми роками не зменшується, і кількість ін`єкційних наркоманів продовжує зростати. Крім того, на відміну від Західної Європи, у Східній, включно з Україною, продовжує зростати вживання кокаїну. Згідно зі звітом ООН, в Україні вживання синтетичних наркотиків також зазнає піднесення, і у формі таблеток, і у формі ін`єкцій, що особливо небезпечно у зв`язку з поширенням вірусу СНІДу.

На сьогодні точної кількості наркоманів в Україні не можна встановити, оскільки не проводились відповідні дослідження.

Крім того, за даними ООН за 2008 рік майже на 20% скоротилося вирощування опійного маку в Афганістані, який є головною країною-виробником світового опію. У Колумбії, де виробляється половина світового кокаїну, виробництво коки впало на 18%, а самого кокаїну на 28%. Загалом, констатує ООН, виробництво коки впало до найнижчого рівня за останні п`ять років.

За словами керівника Управління ООН із боротьби з наркотиками Антоніо Марії Кости, на 50-мільярдному ринку кокаїну проходять великі зміни: рівень чистоти та екстракції падають, ціни ростуть, а характер вживання змінюється. Цим представник ООН пояснює вибухи насильства у таких країнах, як Мексика, бо в Центральній Америці наркокартелі ведуть жорстоку боротьбу за ринок, що скорочується.

При цьому, якщо в Україні та Молдові у 2006 році повідомляли про знищення великої кількості підпільних лабораторій для виробництва опію з місцевої сировини, то в 2007 про знищення місцевих лабораторій уже не повідомлялося.

Новою тенденцією на ринку наркотиків є те, що виробництво синтетичних наркотиків перейшло на промислові потужності. Найбільші вони у південно-східній Азії, в районі річки Меконґ, де виробляються таблетки метамфетаміну, кристалічного метамфетаміну та кетаміну. В розвинутих країнах вживання цих наркотиків стабілізувалося, хоча деякі країни Європейського Союзу перетворилися на постачальників "екстазі".

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *