ОСТАННІ НОВИНИ

«Нафтогазу» треба переукладати газові контракти – Секретаріат Президента

Львівський портал

|

Секретаріат Президента проаналізував окремі показники діяльності НАК «Нафтогаз України» за січень – травень 2009 року. Як повідомляє прес-служба президента, виправити загрозливу ситуацію із фінансовим станом «Нафтогазу» без внесення змін до контрактів, укладених з ВАТ «Газпром» на постачання та транзит природного газу, неможливо.

Аналіз результатів діяльності НАК «Нафтогаз України» показав існування у Компанії касових розривів навіть від операційної діяльності.

Споживання природного газу за січень-травень 2009 року склало 20,2 млрд. куб. м на суму 23,0 млрд. гривень, з яких отримано 17,7 млрд. гривень (приріст заборгованості склав 5,3 млрд. гривень: підприємства ТКЕ – 3,8 млрд. гривень, споживачі промислового та енергетичного комплексу – 1,2 млрд. грн). Натомість у 2008 році за аналогічний період спожито природного газу 19,5 млрд. куб. м на суму 12,4 млрд. гривень, які отримано у повному обсязі (10,9 млн. грн. – погашення заборгованості минулих років).

У 2009 році операційна діяльність НАК «Нафтогаз» потребуватиме додаткових витрат у розмірі 81,9 млрд. грн. (у тому числі на закупівлю газу для закачування до ПСГ – 47,1 млрд. грн., на погашення кредитів – 13,3 млрд. грн., на оплату митного ПДВ та розстрочених у 2008 році податків – 9,4 млрд. грн.), при тому, що додаткові джерела забезпечать надходження лише 55,1 млрд. гривень. Отже непокритий дефіцит (з урахуванням відкоригованого збитку на початок року в обсязі 0,5 млрд. грн) становитиме 27,3 млрд. грн.

Відтак, Секретаріат Президента наголошує, що незбалансованість фінансових потоків Компанії вже у 2009 році призведе до виникнення дефіциту в обсязі 27,3 млрд. грн. за відсутності реальних джерел його покриття. А приховування загрозливої ситуації, у якій опинилася НАК «Нафтогаз України», за рахунок доходів майбутніх періодів, а також високий темп нарощування заборгованості перед Компанією позбавляє її перспектив виходу з незадовільного фінансового стану у 2010 році.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *