ОСТАННІ НОВИНИ

У Литві відкрили виставку про УПА

Львівський портал

|

Сьогодні у Литовському парламенті відкрилася виставка «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених», повідомляє прес-центр Центру дослідження визвольного руху.

Виставку відкривали Директор галузевого державного архіву СБУ Володимир В`ятрович та директор Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий. На відкритті виступили віце-спікер Сейму Литви Альгіс Кашета, Посол України в Литві Ігор Прокопчук, директор Центру геноциду та опору Литви Тереза Біруте-Бюрускайте, депутат Сейму Далія Коудіте, депутат Європарламенту Вітавтас Ландсбергіс.

Виставка про Українську повстанську армію експонується разом з литовською виставкою "Війна після війни" про боротьбу антирадянських литовських формувань 1944-1953 років.

Віце-спікер Сейму Литви Альгіс Кашета відзначив: «Відрізнити на фотографіях українських і литовських вояків практично неможливо – ті самі молоді обличчя, віра в перемогу, жертовність. Вони схожі, бо боролися за одну ідею. Схожими були і їхні долі – всі вони загинули або на полі бою, або в концтаборах. Але пам`ять про їхню боротьбу за свободу наших країн повинна об`єднати Литву і Україну».

Директор Архіву СБУ Володимир В`ятрович, ініціатор і автор української виставки, розповів литовським парламентарям та громадськості про контакти українського визвольного руху із представниками інших антирадянських рухів – польського, словацького, чеського, румунського.

В 1950 році УПА здійснила спробу рейду на терени Прибалтики, аби зв`язатися з місцевим підпіллям. Рейд не вдався – повстанську групу було розбито на території Білорусі. Але ідея співпраці українських та литовських повстанців спрацювала в таборах. «Головно завдяки їх зусиллям через повстання в Норильску, Воркуті, Кенгірі вдалося розхитати здавалося б нездоланну систему ГУЛАГУ. Згодом, через десятки років в кінці 1980-тих на початку 1990-х українці, литовці та інші поневолені народи спільними зусиллями поклали кінець існуванню радянської імперії», – наголосив Володимир В`ятрович.

Виставка експонуватиметься у литовському парламентів до кінця червня, а після цього буде відкрита у Ризі та Талліні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *