ОСТАННІ НОВИНИ

ГФЛ виступає проти реорганізації державної обласної стоматполіклініки

Львівський портал

|

Громадський форум Львова надіслав відкритий лист до депутатів Львівської міської ради та голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника у якому висловлює своє незадоволення реорганізацією Львівської Державної Обласної Стоматологічної Поліклініки (ЛДОСП), а саме її ліквідація та перетворення на госпрозрахункову. Про це повідомляє прес-служба ГФЛ.

Як йдеться у листі стоматполіклініку було створено  як лікувально-профілактичний заклад для населення області з метою розширення мережі державних медичних стоматологічних закладів, де медична допомога надається безоплатно, а також для збільшення доступності кваліфікованої стоматологічної допомоги  сільському населенню районів області.

Окрім цього поліклініка створювалась як навчально-клінічна база для студентів стоматологічного факультету Львівського Національного Медичного Університету імені Данила Галицького (ЛНМУ).

«У разі перетворення цієї поліклініки на госпрозрахункову буде порушено конституційне право громадян на безоплатну  медичну допомогу згідно статті 49 Конституції України. Посилення недоступності безоплатної стоматологічної допомоги сприятиме підвищенню стоматологічної захворюваності серед населення та унеможливить надання стоматологічної допомоги соціально незахищеним верствам населення. Така реорганізація приведе до припинення продуктивної співпраці лікарів-стоматологів із професорсько-викладацьким складом ЛНМУ, негативно позначиться на підготовці  і підвищенні кваліфікації лікарів-стоматологів, що у результаті спричинить зниження рівня якості лікувально-консультативної допомоги в масштабах області.    

Вказана реорганізація,  а по суті – перший крок до наступної приватизації стоматполіклініки, матиме вкрай негативний  вплив на підготовку та перепідготовку кадрів для стоматологічної служби  Західного регіону. Втрата навчальної бази, якою в даний час і протягом десятків років є ЛОДСП для стоматологічного факультету ЛНМУ, погіршить умови практичного навчання студентів, знизить рівень їх фахової підготовки. При тому суттєво зросте вартість навчання, оскільки використання госпрозрахункової поліклініки як навчальної бази буде  значно дорожчим. Таким чином наміри окремих осіб змінити статус ЛДОСП є не лише антиконституційними, але й соціально та  економічно небезпечними. Внаслідок такої реорганізації буде фактично знищено потужну ланку спеціалізованої допомоги населенню.

Зважаючи на вищесказане, ГФЛ виступає категорично проти ідеї перетворення поліклініки на госпрозрахункову, натомість, узгодивши позиції з професорсько-викладацьким складом стоматологічного факультету ЛНМУ та ректоратом університету, пропонує  на базі обласної стоматологічної поліклініки створити регіональний стоматологічний  центр Західної України, як підрозділ Львівського Національного медичного університету імені Данила Галицького. Для реалізації цього задуму поліклініку необхідно передати ЛНМУ.

Створення такого центру при Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького забезпечить: безкоштовну висококваліфіковану лікувально – консультативну  допомогу населенню Західного регіону; оптимальне збереження  кваліфікованих кадрів, які зараз працюють в Обласній стоматологічній поліклініці; збереження організаційно-методичного забезпечення роботи стоматологічних закладів області; оптимізацію  впровадження в практику стоматологічної служби новітніх наукових напрацювань, здійснення моніторингу захворювань в регіоні, що є особливо  актуальним в світлі підготовки державної Програми профілактики стоматологічних захворювань; радикальне збільшення  потужності навчальної бази ЛНМУ для підготовки та післядипломної освіти  лікарів – стоматологів Західного регіону», – зазначено у листі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *