ОСТАННІ НОВИНИ

До кінця цього року усі села Львівщини облаштують контейнерами для сміття

Львівський портал

|

Голова Львівської ОДА Микола Кміть у місті Кам`янка-Бузька провів учора нараду-семінар на тему «Організація збору та вивезення твердих побутових відходів у сільських населених пунктах Львівщини на прикладі Кам`янка-Бузького району». Про це повідомляється на сайті ЛОДА.

Як йдеться у повідомленні, на території Кам`янка-Бузького району успішно діє пілотний проект зі збору ТПВ. Його ініціаторами виступили Кам`янка-Бузька райдержадміністрація та ТОВ «ЕКО-Львів». Розробка проекту тривала протягом липня 2008 року – фахівці визначили перелік населених пунктів, де будуть розташовані контейнери, та розробили оптимальні маршрути руху спецтехніки. Вже в січні 2009 року в селах району з`явилися перші смітники. Загалом, на середину травня з 79 населених пунктів району в проекті задіяно 24. У цих селах встановлено 163 контейнери. Також ТОВ «ЕКО-Львів» уклало з власниками приватних садиб 900 індивідуальних угод на вивіз ТПВ.

"Одне із завдань, які я поставив перед собою, прийшовши на посаду, було очистити Львівщину від сміття. Зараз ми цим займаємося. Кам`янка-Бузький район у цьому питанні пішов уперед", – зазначив Микола Кміть.

Він вважає, що всі села області можна забезпечити смітниками до кінця цього року. На думку керівника області, контейнери є оптимальним способом збору сміття від населення.

Також Микола Кміть вважає, що голови РДА повинні знайти кошти для придбання контейнерів. З його слів, ці кошти можна отримати з місцевих бюджетів, які акумулювали надходження від екологічного збору. Крім цього, до такої справи можна залучати й місцеві підприємства, котрі можуть закупити для населених пунктів смітники.

Голова ЛОДА запевнив, що встановлення контейнерів та вивіз сміття – це перший етап. Другим, з його слів, має стати побудова 3-4 великих сміттєпереробних підприємств, кожне з яких обслуговуватиме кілька районів. Микола Кміть розповів, що перше таке підприємство з`явиться у Стрийському районі. Райдержадміністрація вже розпочала переговори з іноземною компанією, що займається науковою розробкою таких заводів. З його слів, інвестором готова виступити фірма «Імпекс-К1», котра хоче залучити кредит одного з австрійських банків.

Як зазначив М. Кміть, підприємство постане на території колишньої військової частини. Його будівництво обійдеться у близько 4 млн. євро. Завод функціонуватиме за принципом безвідходного виробництва – тут відсортовуватимуть метал та органіку, а решту відходів спалюватимуть для виробництва електроенергії. Фахівці вважають, що підприємство зможе переробляти до 700 тисяч тонн сміття на рік. Завод перероблятиме сміття Жидачівського, Миколаївського, Стрийського, Дрогобицького та Сколівських районів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *