ОСТАННІ НОВИНИ

У Домініканському соборі планують замінити сходи

Львівський портал

|

У Домініканському соборі планують замінити сходи, які почали руйнуватися. Таке рішення було прийняте під час оглядин собору міським головою Львова Андрієм Садовим, повідомляє прес-служба Львівської міської ради. 

За словами начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, сходи найімовірніше є автентичними і можливо були закладені у 1749 році, як і фундамент собору. Цього року планують розробити проект та можливо виконають роботи. 

У 2008 році з державного бюджету для реставраційно-ремонтних робіт комплексу костелу Домініканів (костел, монастир та дзвіниця) було виділено 4,5 млн грн. Генпідрядником робіт стало ТзОВ «Еталон». Проектно-кошторисна документація розроблена інститутом «Укрзахід-проектреставрація» та затверджена управлінням капітального будівництва.
Підрядник виконав частину робіт з пристосування підвальних приміщень монастиря – пониження рівня; роботи з благоустрою, підсилення стін, опорядження фасадів, заміни вікон, водостічних труб, виконанням дренажу та водовідведення внутрішнього дворика трапезної монастиря; заміна покриття куполу та частини даху з мідного листа костелу. Роботи цього року продовжуються.

За словами Лілії Онищенко, цьогоріч також продовжать роботи у Вірменській церкві та церкві Святої Параскеви. Проведуть археологічні та проектні роботи для реставрації церкви Святого Іллі.

Для проведення реставраційно-відновлювальних робіт в інших храмах Львова необхідні кошти Держбюджету. Натомість, міський голова Львова зазначив, що Міністерство регіонального будівництва неохоче дає кошти на храми, вважаючи, що парафіяни самі повинні фінансувати виконання реставраційно-ремонтних робіт. 

«Хоча у цьому міністерстві є дуже багато львів’ян, віруючих львів’ян. Але коли мова йде про Львів, то забувають. Говорять, що це не так важливо. Але, на мою думку, це важливо. Бо сьогодні економічна криза є наслідком великої кризи духовної, яка є у нашому суспільстві. Тому коли будемо людьми послідовними, будемо дотримуватися канонів здорового глузду, то буде більше добра і більше фінансів. У тому я переконаний», – сказав міський голова. 

Нагадаємо, що минулого року були виконані роботи з реконструкції бань, заміни дахового покриття веж церкви Святої Параскеви П’ятниці. Проведено реставрацію стінопису у церкві Пресвятої Трійці. Також у рамках україно-польської співпраці у 2008 році проводилось відновлення стінопису у Вірменській церкві, що будуть продовжені і цьогоріч.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *