ОСТАННІ НОВИНИ

Пропорційна мажоритарність, або які вибори потрібні Львову?

Львівський портал

|

Мажоритарне шило змінили на пропорційне мило – принаймні таким є висновок сьогоднішнього засідання Центру експертних досліджень та комунікації «Тема» щодо зміни виборчої системи. Головна ж проблема пропорційної системи виборів у її українській інкарнації , на думку учасників засідання, полягає у тому, що громада втратила безпосередній зв’язок зі своїми обранцями, а їм тільки того і треба було.  

Депутати Львівської міської ради переконані: вибори за пропорційною системою не виправдали себе. «Сьогодні у нас діє пропорційна система виборів. Але сталася прикрість: громада і депутати повністю розірвані і між ними немає жодного зв’язку. Коли ми переходили від мажоритарної системи виборів до пропорційної, акцентувалось на тому, що багато хто купляв голоси, питання вирішувались у закритий спосіб і не було політичної відповідальності. Але що краще: політик, який потрапив до політичного списку за гроші, чи політик, який купив свій мандат на окрузі? Я думаю, що в обох випадках результат однаково негативний», – наголошує секретар Львівської міської ради Володимир Квурт.

Щоправда, думки поділилися на два табори – одні впевнені, що пропорційну систему просто-на-просто треба вдосконалювати, запроваджуючи відкриті списки. «За ситуацію у місті має відповідати партія, але мають бути відкриті списки, щоб люди не обирали кота у мішку», – впевнений голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Василь Павлюк.

Інші ж, навпаки, вважають за доцільне повернення до мажоритарної системи, яка хоч і має низку недоліків, але все ж давала можливість знати свого обранця в обличчя. «Що дає мажоритарна система? Вона дає прямий контакт з виборцями. Люди обирають Івана, Петра, Степана, і якщо він щось заплатив чи видав гречку, то цю гречку, принаймні, їли люди. А що відбувається у кожній політичній партії? Це не секрет: скільки грошей дав, тим ближче до першого номера. І це факт. Але при мажоритарній системі гречку їдять люди, а при пропорційній – політичний вождь. Так що краще?», – зазначає депутат ЛМР, голова ГО «Спільнота» Анатолій Кужелюк.

У той же час гостро стоїть питання щодо запровадження схеми відкликання депутатів, незалежно від системи виборів. Саме втілення такого механізму, на думку депутатів, дасть можливість громаді контролювати своїх обранців, впливати на них, а паралельно із цим викличе в обранців відповідальність за свою діяльність.

Позаяк розраховувати на зміну виборчої системи до найближчих місцевих та парламентських виборів не варто. Адже згідно з Конституцією, зміни до виборчого законодавства не можна запроваджувати менше, ніж за рік до виборів.

А крім того, при будь-якій системі виборів закони втілюють живі люди. І найголовніше, щоби вони під час своєї роботи дотримувалися духу і букви закону. Адже відірваність депутатів від виборів і навпаки не спричинена виключно самою системою виборів, а тим, що зараз усі депутати перебувають на короткому повідку у своїх партійних лідерів і зірватися  з нього можуть хіба ціною втрати мандата і партійної обструкції. Крім того, у депутатами стало багато людей, які розглядали цю роботу не як служіння громаді, а як можливість лобіювання власних бізнес-інтересів, відтак їм виборці від самого початку хіба заважали.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *